Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Εύβοια - Δύσκολη η κατάσταση του πύρινου μετώπου - Βίντεο

Εξαιρετικά δύσκολο παραμένει το έργο της κατάσβεσης στη μεγάλη δασική πυρκαγιά, στην κεντρική Εύβοια. Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις, αντιπυρικές ζώνες ανοίγουν οι πυροσβεστικές αρχές.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη μεγάλη δασική φωτιά, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη από τα ξημερώματα της Τρίτης στην κεντρική Εύβοια. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, το έργο της κατάσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολο, παρά το γεγονός ότι οι ισχυροί άνεμοι έχουν πλέον κοπάσει.

Οι αναζωπυρώσεις λαμβάνουν χώρα σ’ όλη την έκταση του μετώπου, με τις πυροσβεστικές αρχές να δίνουν άνιση μάχη με τα στοιχεία της φύσης. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζουν στον οικισμό Μακρυμάλλης, όπου το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξε νέα αναζωπύρωση. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει κίνδυνος για τα σπίτια των κατοίκων.

Στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετέχουν εκατοντάδες πυροσβέστες, δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής, δυνάμεις του στρατού, εθελοντές, αλλά και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρούν συνολικά 235 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, μονάδες της 1ης, της 2ης, της 6ης και της 7ης ΕΜΑΚ, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, από αέρος συνέδραμαν επτά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, ενώ στην επιχείρηση αεροπυρόσβεσης συμμετείχαν και δύο αεροπλάνα από την Ιταλία, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.

Παράλληλα, δραστηριοποιούνται ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου, δέκα υδροφόρες της περιφέρειας και των δήμων, μονάδες της δασικής υπηρεσίας, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Αυτή τη στιγμή, σκαπτικά μηχανήματα διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να ανακοπούν τα ενεργή μέτωπα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρούν, με στόχο την κατάσβεση των διάσπαρτων εστιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυρόπληκτες περιοχές έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ την Τρίτη δόθηκε εντολή για εκκένωση των χωριών Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Σταυρός και Πλατανιά,.

Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια. Ωστόσο, αναφορές κάνουν λόγο για καμένα αυτοκίνητα. Στις φλόγες έχει παραδοθεί μεγάλο τμήμα του δάσους της περιοχής, αν και φαίνεται ότι από την πύρινη καταστροφή γλίτωσε το παυκοδάσος «Natura», το οποίο είναι καταφύγιο άγριας ζωής.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications