Εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης: Επιστρέφει το παλαιό σύστημα

Επανέρχεται σε ισχύ το παλαιό σύστημα στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το νέο σύστημα.

Το παλαιό σύστημα στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης επανέρχεται σε ισχύ, με απόφαση της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τον μεγάλο αριθμό υποψήφιων που έχουν συσσωρευτεί μέχρι τον σχεδιασμό ενός νέου συστήματος εξετάσεων οδήγησης.

Παράλληλα, καταργείται η υποχρεωτική επανεξέταση για οδηγούς άνω των 74 ετών, καθώς και η απαγόρευση στις «γουρούνες».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επαναφορά του παλαιού συστήματος εξετάσεων οδήγησης θα γίνει με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που συζητήθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν οι νέοι υποψήφιοι οδηγοί, οι οδηγοί άνω των 74 ετών, καθώς και οι σχολές οδηγών.

«Οι ρυθμίσεις που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέφεραν σοβαρά προβλήματα στη διενέργεια των εξετάσεων. Λόγω της αδυναμίας στην εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων οδηγών προς εξέταση», σημείωναν.

Πρόσθεταν ότι με το νέο σύστημα στην «ουρά» είναι πάνω από 100.000 επαγγελματίες, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στις σχολές
οδήγησης. Παράλληλα, η παύση των εξετάσεων έχει οδηγήσει «σε απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά έσοδα».

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις εξετάσεις οδήγησης
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που θα κατατεθεί στη Βουλή θα επαναφέρει το παλαιό σύστημα εξετάσεων για δίπλωμα οδήγησης, ενώ η κυβέρνηση θα προωθήσει κι άλλες αλλαγές στις εξετάσεις οδήγησης.

Οι αλλαγές που έρχονται στις εξετάσεις οδήγησης είναι οι εξής:

Επανέρχεται το παλαιό σύστημα εξετάσεων για δίπλωμα οδήγησης.
Συστήνεται επιτροπή που εντός 9 μηνών θα συντάξει νέο, σύγχρονο και εφαρμόσιμο σύστημα σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.
Καταργείται η υποχρεωτική επανεξέταση των οδηγών άνω των 74 ετών.

Συγκροτούνται εκ νέου οι Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές, που κατάργησε η προηγούμενη κυβέρνηση για να υπάρχει ουσιαστικότερος ιατρικός έλεγχος των ηλικιωμένων.

Καταργείται η καθολική απαγόρευση κίνησης των ελαφρών και βαρέων τετράτροχων μοτοσικλετών (γουρούνες) που είναι εξοπλισμένες με κινητήρα έως 125 κυβικά εκατοστά, σε ασφαλτοστρωμένες οδούς και χώρους όπου εφαρμόζεται ο ΚΟΚ. Κάθε δήμος ή περιφέρεια, στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, έχουν δυνατότητα να θέτουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων αυτών.

Θεσπίζονται ουσιαστικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς στο σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications