Βρήκαν το Σπήλαιο της Κίρκης στο ομώνυμο ακρωτήριο  Monte Circeo?

Το Monte Circeo ή Cape Circeo της Ιταλίας βρίσκεται περίπου 60 μίλια (97 χλμ.) Νότια της Ρώμης. Αυτό το περίφημο ακρωτήριο ονομάζεται έτσι από μια θεά κατ' άλλους μάγισσα ή νύμφη που ονομάζεται Κίρκη, την οποία ο αρχαίος Έλληνας συγγραφέας Όμηρος έγραφε ότι είχε τη δύναμη να μεταμορφώσει τους ανθρώπους σε χοίρους. Βαθιά σε αυτή την ορεινή χερσόνησο, οι επιστήμονες ίσως έχουν ανακαλύψει το σπήλαιο της.

Η μυθολογική Κίρκη εμφανίστηκε στο Όμηρο η "Η Οδύσσεια". Στην ελληνική μυθολογία η Κίρκη ήταν δευτερεύουσα θεότητα. Πατέρας της ήταν ο θεός Ήλιος και μητέρα της η Πέρση, μία από τις Ωκεανίδες. Η Κίρκη ήταν αδελφή του Αιήτη και της Πασιφάης.

Η Κίρκη είναι περισσότερο γνωστή από την Οδύσσεια του Ομήρου, όπου περιγράφεται να ζει σε ένα μέγαρο στη μέση ενός ξέφωτου, σε ένα πυκνό δάσος, και να υφαίνει σε έναν τεράστιο αργαλειό. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Οδυσσέα, τριγύρω υπήρχαν λιοντάρια και λύκοι, φαρμακωμένα θύματα της μαγείας της, που δεν ήταν επικίνδυνα για όσους επισκέπτονταν το μέρος.

Σύμφωνα με την ιστορία ηλικίας 3.000 ετών, η Κίρκη ήταν ειδική σε φίλτρα των βοτάνων και της μαγείας, φημίζεται για τη μετατροπή των θυμάτων της σε ζώα και στην περίπτωση αυτή σε χοίρους.

Εκεί έφθασαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του κατά την περιπλάνησή τους. Τους πρώτους από αυτούς που την επισκέφθηκαν η Κίρκη προσκάλεσε σε γεύμα με φαγητά στα οποία είχε ρίξει κάποιο από τα μαγικά της φίλτρα. Μετά το φαγητό, τους άγγιξε με το μαγικό της ραβδάκι και τους μεταμόρφωσε σε χοίρους. Μόνο ο Ευρύλοχος, που την υποψιάσθηκε από την αρχή, γλίτωσε και ειδοποίησε τον Οδυσσέα και τους άλλους που είχαν μείνει στα πλοία τους. Ο Οδυσσέας ξεκίνησε να σώσει τα θύματα της Κίρκης.

Στο δρόμο τον πρόλαβε ο Ερμής και του είπε να προμηθευθεί το βοτάνι μώλυ για να μην έχει την ίδια τύχη. Έτσι και έγινε. Αφού τα μαγικά της Κίρκης απέτυχαν, η μάγισσα εξεπλάγη τόσο ώστε να ερωτευθεί τον Οδυσσέα και να συμφωνήσει να ξαναδώσει στους συντρόφους του την ανθρώπινη μορφή. Στη συνέχεια ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του παρέμειναν στο νησί της επί ένα έτος και μετά τους έδωσε οδηγίες πώς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, περιγράφοντάς τους δύο διαφορετικές πορείες.

Με βάση στοιχεία που προέρχονται από το βιβλίο του 1972 από τον Ιταλό ιστορικό Tommaso Lanzuisi " II Circe "(Κίρκη), το Μάιο του τρέχοντος έτους, ερευνητές από το ερευνητικό συνέδριο ερευνών αρχαιολογίας στη Ρώμη ξεκίνησαν μια εκστρατεία στο Σπήλαιο Split του Torre Paola.

Τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευθεί σε μια νέα μελέτη και η INews λέει ότι οι Ιταλοί ερευνητές «ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει τώρα τη σπηλιά που ενέπνευσε τον μύθο του Όμηρου».

Θα μπορούσε να ήταν η μυστικιστική σπηλιά της μάγισσας, οι εξερευνητές ανέβηκαν στον τοίχο της σπηλιάς με σχοινιά. Σε άρθρο σχετικά με την ανακάλυψη ο Marco Placido αναφέρει ότι "φαίνεται να ειναι μόνο περίπου 10 μέτρα σε βάθος, αλλά κρύβει μια έκπληξη." Είπε επίσης ότι τα χαρακτηριστικά του σπηλαίου Torre Paola "συμπίπτουν με τις γεωγραφικές αναφορές στην ομηρική αφήγηση".

Αλλά η πραγματική «έκπληξη» ήταν ότι στο βαθύτερο μέρος της σπηλιάς βρέθηκαν «βάζα από τερακότα» (ψημένος πηλός) που επιβεβαιώνει ότι το σπήλαιο υπήρχαν κάποτε άνθρωποι.

Μέσα στο σπήλαιο ( Σύλλογος Speleo-Αρχαιολογικής Έρευνας, Roma Sotterranea )

Επιστημονικό γεγονός ή επιστημονική φαντασία;
Ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται αυτή η ιστορία το κάνει να μοιάζει περισσότερο φανταστική και ο σκεπτικισμός επικρατεί μεταξύ Ιταλών αρχαιολόγων, συμπεριλαμβανομένου του συγγραφέα και ιστορικού Lanzuisi, ο οποίος λέει ότι "το Mount Circeo δεν ταιριάζει με την περιγραφή του Όμηρος " Υποστηρίζει, μεταξύ άλλων ότι τα επίπεδα της θάλασσας έχουν μειωθεί στην εποχή του Ομήρου και ότι το σπήλαιο αυτό θα ήταν υποβρύχιο πριν από 3.000 χρόνια.

Επιπλέον, ο ιστορικός επιμένει ότι ο Όμηρος έγραψε ότι ζούσε σε «νησί» και στην «Οδύσσεια» του 8ου αιώνα π.Χ. επιβεβαιώνει ότι η Κίρκη ζούσε σε ένα «απομονωμένο παλάτι» σε νησί της Αχαΐας.

Αυτό που δεν αναφέρεται σε αυτή την ιστορία είναι τα αρχαία αρχέτυπα της μυθολογίας που συνδέονται με την πιθανή ανακάλυψη της κατοικίας της Κίρκης σχετίζονται με τους κύκλους της ζωής και χρησιμοποιούνται στη βιβλιογραφία για να μεταφέρουν ένα βαθύτερο νόημα.

Οι πιο πρόσφατοι συγγραφείς χρησιμοποίησαν την Κίρκη ως το αρχέτυπο του "θηλυκό αρπακτικό" με μαγικές ικανότητές. Επί του παρόντος, η θαλάσσια σπηλιά δεν είναι προσβάσιμη στο κοινό καθώς οι επιστήμονες εξετάζουν ένα σπάνιο είδος νυχτερίδας που βρέθηκε στο σπήλαιο κατά τη διάρκεια της αποστολής.

©AETOS NEWS

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications