Αρνήθηκε πρόταση να αφεθεί ελεύθερη με αντάλλαγμα να διαψεύσει ότι υπέστη βασανιστήρια

Η ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία Λουζάιν αλ Χάτλουλ αρνήθηκε μια πρόταση να αποφυλακιστεί με αντάλλαγμα να διαψεύσει αναφορές ότι υπέστη βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής της, δήλωσε σήμερα η οικογένειά της.

Η Χάτλουλ, μαζί με τουλάχιστον 12 άλλες ακτιβίστριες, συνελήφθηκε πριν από ένα χρόνο, οι οποίες μάχονταν για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν και για το τέλος του καθεστώτος κηδεμονίας, βάσει του οποίου οι Σαουδαράβισσες χρειάζονται την άδεια ενός άνδρα συγγενή τους για να κάνουν πολλά πράγματα. Κρατικά μέσα ενημέρωσης τις αποκάλεσαν τότε προδότριες.

Κάποιες από τις γυναίκες εμφανίστηκαν στο δικαστήριο νωρίτερα φέτος, για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για το έργο τους στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τις επαφές τους με ξένους δημοσιογράφος και διπλωμάτες, αλλά το δικαστήριο δεν έχει συγκληθεί εδώ και μήνες.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις, με έντονες αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες και από το αμερικανικό Κογκρέσο, σε συνέχεια της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο του σουνιτικού Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις από τις γυναίκες ακτιβίστριες, ανάμεσά τους και η Χάτλουλ, κρατήθηκαν σε κελιά απομόνωσης για μήνες και υπέστησαν βασανιστήρια, όπως ηλεκτροσόκ, μαστίγωμα και σ@ξουαλικές επιθέσεις.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι διέψευσαν τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων και υποστήριξαν ότι οι συλλήψεις έγιναν με βάση τις υποψίες ότι θίγονται τα εθνικά συμφέροντα και ότι προσφέρεται στήριξη σε εχθρικούς παράγοντες στο εξωτερικό. Η αρμόδια υπηρεσία επικοινωνίας της σαουδαραβικής κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει τη δήλωση που προέβη σήμερα η οικογένεια της Χάτλουλ για την πρόταση αυτή αποφυλάκισης της.

Τον Μάρτιο, η ίδια Χάτλουλ και κάποιες από τις άλλες γυναίκες, περιέγραψαν σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του δικαστηρίου την κακοποίηση που έχουν υποστεί, είχαν αναφέρει τότε πηγές με γνώση του θέματος.

Τα αδέρφια της Χάτλουλ καταγγέλλουν ότι ο Σαούντ αλ Κατάνι, ανώτερος σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος εμπλέκεται και στην δολοφονία Κασόγκι, ήταν παρόν στα βασανιστήρια της Χάτλουλ και απείλησε να την βιάσει και να την σκοτώσει. Ο Σαουδάραβας κρατικός εισαγγελέας δήλωσε ότι το γραφείο του διερεύνησε τις καταγγελίες και κατέληξε ότι ήταν ψευδείς.

Η 30χρονη Χάτλουλ αρχικά συμφώνησε να υπογράψει ένα έγγραφο στο οποίο θα διέψευδε ότι υπέστη βασανιστήρια και παρενοχλήσεις, τόνισε με tweet ο αδερφός της, Ουαλίντ.

Η οικογένεια παρέμενε σιωπηρή μέχρι προσφάτως με την ελπίδα ότι η υπόθεση μπορεί να λυθεί ιδιωτικά. Αλλά ο Ουάλιντ τόνισε ότι η κρατική ασφάλεια έθεσε όρο στη συμφωνία αποφυλάκισής της, η διάψευση των βασανιστηρίων η 30χρονη ακτιβίστρια να κινηματογραφηθεί.

Η οικογένειά της ανέφερε ότι η Χάτλουλ αρνήθηκε αυτή την προσφορά. Κάποιες από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ακτιβίστριες προκύπτουν από τον νόμο περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, και επιφέρουν ποινές φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications