Ρωσικό Mi-26: Το ελικόπτερο «γίγαντας» που μπορεί να μεταφέρει ολόκληρο αεροπλάνο

Στο εργοστάσιο κατασκευής ελικοπτέρων της Μόσχας, ονόματι Μ.Λ. Μιλ, παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους, φέτος, για πρώτη φορά, το στρατιωτικό ελικόπτερο βαρέων μεταφορών Mi-26-T2V, η τελευταία έκδοση του μεγαλύτερου ελικοπτέρου στον κόσμο, το οποίο έγινε πραγματικότητα μετά από παραγγελία των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.

Μέχρι σήμερα, το Mi-26 (σύμφωνα με το σύστημα κωδικοποίησης του NATO: Halo) θεωρείται το βαρύτερο και ισχυρότερο ελικόπτερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Τα Mi-26 σχεδιάστηκαν για στρατιωτική και πολιτική χρήση και είναι σε θέση να σηκώνουν περισσότερο βάρος από οποιοδήποτε άλλο ελικόπτερο. (Παρόμοιο ελικόπτερο κατασκευάζεται μόνο στις ΗΠΑ και λέγεται Sikorsky CH-53E Super Stallion, όμως με πολύ πιο χαμηλή χωρητικότητα).

Βαλεντίν Παντάλκα
Ο πιλότος δοκιμών του εργοστασίου «Rostvertol» στο Ροστόφ επί του Ντον
«Αρχικά, τα Mi-26 σχεδιάστηκαν για να γίνουν τα καλύτερα ελικόπτερα στον κόσμο. Το Mi-26 έχει γίνει, κατά τη γνώμη μου, το πρότυπο των βαρέων ελικοπτέρων μεταφοράς. Και το Mi-26-T2 είναι η πιο σύγχρονη του έκδοση».

Τεχνικά χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου Mi-26
Το μήκος του ελικοπτέρου 40 μέτρα, το συνολικό βάρος 56 τόνοι, το πλάτος του χώρου φορτίου 3.2 μέτρα, ο όγκος του ελικοπτέρου 110 κυβικά μέτρα

Παρά το τεράστιο μέγεθος, το ελικόπτερο είναι πολύ εύκολο στη λειτουργία
Μέχρι 20 τόνοι φορτίου στην καμπίνα ή στην εξωτερική ανάρτηση. (Χωρητικότητα φορτίου Sikorsky CH-53E: Ελαφρώς λιγότεροι από 14 τόνοι στην καμπίνα και 14,5 τόνοι στην εξωτερική ανάρτηση).

Ταχύτητα
Η ταχύτητα πλοήγησης του Mi-26 είναι 240-270 χλμ./ώρα
Μέγιστη χιλιομετρική απόσταση πτήσης
Περίπου 750 χιλιόμετρα με μέγιστο φορτίο και χωρίς ανεφοδιασμό, ενώ με επιπλέον δεξαμενές καυσίμου και χωρίς φορτίο, μπορεί να φτάσει και τα 2.350 χιλιόμετρα.

Στο εργοστάσιο «Rostvertol» στο Ροστόφ επί του Ντον, όπου κατασκευάζεται το Mi-26, οι λεπίδες ελικοπτέρων βάφονται στο χέρι, μόνο από γυναίκες, που ως γνωστόν δείχνουν εξαιρετικά μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Τι μπορεί να μεταφέρει;
Υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα και ειδικές προσαρμογές του ελικοπτέρου. Η στρατιωτική έκδοσή του μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 85 άνδρες του πεζικού ή μέχρι 70 αλεξιπτωτιστές με όλο τον εξοπλισμό τους ή μέχρι 60 τραυματίες σε ειδικά φορεία.
Η πολιτική έκδοση μπορεί να μεταφέρει οποιοδήποτε εμπορικό φορτίο και στην εξωτερική ανάρτηση διάφορα εμπορευματοκιβώτια, κολόνες ηλεκτρικού ρεύματος, τεράστιες δέσμες κορμών δέντρων. Επιπλέον, υπάρχει και ειδική προσαρμογή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου.

2002 - Η πολιτική έκδοση του ελικοπτέρου, το Mi-26T, στο Αφγανιστάν, μετέφερε επιτυχώς ένα κατεστραμμένο αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό ελικόπτερο CH-47 Chinook στην εξωτερική ανάρτηση.
2012 - Το Mi-26 μετέφερε στην εξωτερική ανάρτηση το μεγαλύτερο αεροπλάνο στην σοβιετική ιστορία, το Tu-134, το οποίο είχε αποσυρθεί, καθώς είχε ολοκληρώσει τον χρόνο επιχειρησιακής ζωής του, από την Αγία Πετρούπολη στο πεδίο δοκιμών στο Νίζνι Νόβγκοροντ
2015 - Το Mi-26T πραγματοποίησε μια μοναδική μεταφορική επιχείρηση, μεταφέροντας στην εξωτερική ανάρτηση ουσιαστικά ένα όμοιο σκάφος (χωρίς κινητήρες και έλικες) από τη Γιοσκάρ-Ολά στο Ροστόφ επί του Ντον για επισκευή.

Ειδικές τροποιήσεις
Εξωτερικά, το Mi-26-T2B δεν διαφέρει πολύ από τα άλλα μοντέλα του Mi-26. Σύμφωνα τον επικεφαλής σχεδιαστή του τμήματος ελικοπτέρων βαρέων μεταφορών του εργοστασίου Μ.Λ. Μιλ της Μόσχας (MVZ), Σεργκέι Ποπόφ, στην τελευταία έκδοση είναι ενσωματωμένες οι πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.

Για παράδειγμα, ο αυτόματος πιλότος επιτρέπει στο ελικόπτερο να ακολουθήσει μια διαδρομή χωρίς τη συμμετοχή των πιλότων, στην ευθύνη των οποίων παραμένει μόνο ο έλεγχος των παραμέτρων των συστημάτων
Ο Βαλεντίν Παντάλκα επισημαίνει, τέλος, ότι λόγω του τέλειου αυτόματου πιλότου, τα ελικόπτερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες αεροπορικές διαδρομές, που μπορούν και τα πολιτικά αεροπλάνα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications