Μάτι: Ένας χρόνος από την εθνική τραγωδία με τους 102 νεκρούς κανένας ένοχος ως συνήθως

Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος ακριβώς από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική που άφησε πίσω της 102 θύματα, 58 εγκαυματίες και 25 στρέμματα αποκαΐδια. Ποια είναι η εικόνα της περιοχής, πώς προχωρά η αποκατάσταση, πώς είναι η ζωή τους ένα χρόνο μετά;

Χρειάστηκαν λιγότερες από 12 ώρες για να συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα μας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου του 2018 στην Ανατολική Αττική σκόρπισε τον θάνατο και κατέστρεψε τις ζωές και τις περιουσίες εκατοντάδων συμπολιτών μας.

Όταν ο χρόνος σταμάτησε…Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018
Ώρα 12:03 μ.μ. Ξεσπάει πυρκαγιά στη θέση «Αέρας» στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την Κινέτα, και δίνεται εντολή σε πυροσβεστικές δυνάμεις να μεταβούν στην περιοχή. Μία ώρα αργότερα, η φωτιά λαμβάνει διαστάσεις και η Πυροσβεστική ζητά ενισχύσεις.

Ώρα 15:05 μ.μ. Εκκενώνονται οικισμοί (Γαλήνη, Πανόραμα 1 και 2) και δίνεται εντολή σε εναέρια μέσα να συνδράμουν στην κατάσβεση.
Ώρα 16:49 μ.μ. Η Πυροσβεστική ενημερώνεται για καπνό στην περιοχή Νταού Πεντέλης και αξιωματικός περιπολεί στην περιοχή επιβεβαιώνει τη νέα πυρκαγιά. Αμέσως δίνεται εντολή σε εναέρια και επίγεια μέσα να σπεύσουν στην περιοχή. Ωστόσο, το ένα από τα δύο ελικόπτερα δηλώνει αδυναμία απογείωσης λόγω των ανέμων.

Ώρα 17:20 μ.μ. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τον Νέο Βουτζά. Δέκα λεπτά αργότερα κάτοικοι αρχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια στους. Κάποιοι απομακρύνονται μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος και υπόλοιποι εγκλωβίζονται στην περιοχή.

Ώρα 18:12 μ.μ. Το Κέντρο Επιχειρήσεων δίνει εντολή να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις, οι «βολές» τους όμως δεν βρίσκουν στόχο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και του καπνού.

Ώρα 18:22 μ.μ. Η «μάχη» στη λεωφόρο Μαραθώνος έχει χαθεί. Οι φλόγες περνούν από την οδό Κυανής Ακτής και κατευθύνονται προς το μικρό λιμάνι, στο Μάτι. Η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος έχει διακοπεί μόνο για όσα αυτοκίνητα κατευθύνονται προς το μέτωπο της πυρκαγιάς. Στον ασύρματο ακούγονται οι πρώτες αναφορές για τραυματίες.

Ώρα 21:00 μ.μ. Το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή πέφτουν στη θάλασσα για να σωθούν. Μάρτυρες καταγγέλλουν ότι χρειάστηκε να κολυμπήσουν ακόμα και για τέσσερις ώρες μέχρις ότου εντοπιστούν και διασωθούν.

Ώρα 18:40 μ.μ. Η φωτιά έχει φτάσει στη θάλασσα καίγοντας ακόμα και τα βρύα στα βράχια. Οι αναφορές για τραυματίες πυκνώνουν.
Ώρα 18:52 μ.μ. Εκδηλώνεται πυρκαγιά στη θέση Πανόραμα στον Κάλαμο.
Ώρα 20:00 μ.μ. Δεν υπάρχει εικόνα για νεκρούς. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας καταγράφει τους πρώτους έξι εγκαυματίες.

Ώρα 23:00 μ.μ. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πόσοι μπορεί να είναι οι τραυματίες, οι διασωθέντες και οι αγνοούμενοι. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει εσπευσμένα από το Μαυροβούνιο όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη και κατευθύνεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων, στο Χαλάνδρι.

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018
Ώρα 01:00 π.μ. Ομάδα πυροσβεστών φτάνει στο Κόκκινο Λιμανάκι και ερευνά τις οδούς Ποσειδώνος, Δημοκρατίας, Πανός. Εντοπίζονται τα πρώτα πτώματα. Τα περισσότερα είναι πλήρως απανθρακωμένα, σε τέτοιο βαθμό, που οι πυροσβέστες δυσκολεύονται να διακρίνουν ότι επρόκειτο για ανθρώπινους σκελετούς.

Ώρα 02:00 π.μ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προχωρά σε επίσημη ενημέρωση και ανακοινώνει ότι έχουν ήδη εντοπιστεί 20 νεκροί. Το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας θα αποκαλυφθεί με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τραγωδίας, από τους 74 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε ανοιχτούς χώρους, τα 33 θύματα κατέληξαν στη Λ. Ποσειδώνος, τα 31 στο Κόκκινο Λιμανάκι, εκ των οποίων τα 26 στο ίδιο οικόπεδο της Αργυράς Ακτής, 7 στο Νέο Βουτζά, 2 στο Λιμάνι της Ραφήνας, όπου είχαν μεταφερθεί εγκαυματίες, και ένα βρέφος 6 μηνών στο ασθενοφόρο προς το Νοσοκομείο Παίδων.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τα ψυχικά τραύματα σε οικείους και επιζήσαντες αυτόπτες είναι πολύ δύσκολο να επουλωθούν.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications