To Ναυάγιο «Ολυμπία» στην Αμοργό -Μια λάθος απόφαση του καπετάνιου οδήγησε στη δημιουργία του αξιοθέατου[βίντεο]

Το σκουριασμένο σκαρί που έχει μετατρέψει έναν κόλπο του νησιού στην πιο μελαγχολική αλλά και πιο όμορφη γωνιά του

Οσοι δεν έχει τύχει να επισκεφθούν το νησί, σίγουρα, πέρα από το οποιοδήποτε ντοκιμαντέρ, το έχουν γνωρίσει και μέσα από την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο». Κάποιοι πιο παρατηρητικοί θα θυμούνται και κάποιες σκηνές από το... ναυάγιο.

Το ναυάγιο πλοίου «Ολυμπία» βρίσκεται μισοβυθισμένο σε έναν ήσυχο κόλπο στη νοτιοδυτική Αμοργό, στην περιοχή Καλοταρίτισσα. Ηταν  Φεβρουάριος του 1980 όταν προσάραξε και...  ναυάγησε στην Αμοργό.

Κάτοικος κοντινού χωριού θυμάται: «Στις Μάκαρες το έπιασε βοριάς. Ερχόταν να αράξει κάπου απάνεμα, μέχρι να κοπάσει η θάλασσα. Νόμιζε πως ο Λίβερος ήταν αγκυροβόλιο. Εριξε άγκυρα, αλλά δεν τον κράτησε και έπεσε στα βράχια»

Οι ντόπιοι κάτοικοι της Κολοφάνας διηγούνται εκείνη την ημέρα γεμάτη με δυνατό βοριά με το πλοίο να ψάχνει να προσεγγίσει κάποιο σημείο με λιγότερο αέρα.

H εσφαλμένη εκτίμηση, όμως, εκείνου του σημείου, στη προσπάθεια του να ρίξει άγκυρα, είχε ως συνέπεια, να προσαράξει επάνω στα βράχια. Αυτό το σκουριασμένο σκαρί του «Ολυμπία», εντυπωσίασε τον Luc Besson (δημιουργό της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο), ώστε να το επιλέξει για σκηνικό, διαφημίζοντας το έτσι ως αξιοθέατο της Κάτω Μεριάς.

Στη πλώρη του διακρίνεται ανάγλυφο το παλιό του όνομα: “Inland”. Το κύμα και η ατμόσφαιρα στο σημείο εκείνο δημιουργεί μια παράξενη και μυστηριώδη αίσθηση ακόμη και σήμερα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications