Αλίκη Βουγιουκλάκη: Όταν έκατσε στο εδώλιο της κατηγορούμενης σε δίκη

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μπορεί να έκανε μια τεράστια καριέρα που να την ανέδειξε ως την εθνική σταρ της Ελλάδας, αλλά ως επαγγελματίας έζησε δύσκολες στιγμές

Μια τέτοια δύσκολη στιγμή ήταν το 1961, όταν μια εταιρεία παραγωγής που συνεργάστηκε για να κάνει μια ταινία της έκανε μήνυση. Μάλιστα, όχι μόνο σε εκείνη, αλλά και στους διευθυντές των μεγάλων εφημερίδων της εποχής, που είχαν φιλοξενήσει τις δηλώσεις δυσαρέσκειάς της για τη συγκεκριμένη εταιρεία!

Ο γνωστός συλλέκτης Άρης Λουπάσης παραθέτει όλα όσα έγιναν έτσι ώστε να βρεθεί η Αλίκη Βουγιουκλάκη κατηγορούμενη σε δίκη! Το 1957, η Αλίκη, στα πρώτα χρόνια της θεατρικής και κινηματογραφικής της παρουσίας, είχε ήδη ξεχωρίσει με το ταλέντο και την ιδιαίτερη λάμψη της. Το καλοκαίρι της ίδιας χρόνιας, όπου ήδη γύριζε δύο ταινίες, δέχτηκε και άλλη μία πρόταση από μία σχετικά άγνωστη εταιρεία παραγωγής της εποχής.

Η Adams Films, των αδερφών Αδάμη, της προτείνει την ταινία «Θολά νερά» (Η ζαβολιάρα) με συμπρωταγωνιστές τον Γιώργο Φούντα, τον Παντελή Ζερβό κ.ά. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν, όμως το «αδύναμο» και «χλιαρό» σενάριο καθώς και η σκηνοθεσία, όπως και πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ταλαιπωρούσαν την αγαπημένη ηθοποιό, η οποία σε δηλώσεις της σε εφημερίδες της εποχής εξέφραζε παράπονα για τις παραλείψεις στη συγκεκριμένη ταινία. Η εταιρεία παραγωγής την κατηγόρησε για αθέτηση των όρων του συμβολαίου και μήνυσε την ίδια και τους υπεύθυνου5 των εφημερίδων όπου έγιναν οι δηλώσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, με την υπόθεση να καταλήγει στα δικαστήρια.

Στη σπάνια φωτογραφία που διασώζεται από την αίθουσα του δικαστηρίου, η Αλίκη κάθεται στο εδώλιο των κατηγορούμενων, με το «θεατρικό της μέντορα» στο πλευρό της και σπουδαίο Μάριο Πλωρίτη και τους συγκατηγορούμενους Κ. Νίτσο (αρχισυντάκτης των «Νέων»), Π. Κόκκα (διευθυντής «Ελευθεροτυπίας») και Κ. Αθανασόπουλο (διευθυντής «Οθόνης»).

Η δίκη έγινε τον Απρίλιο του 1961, διήρκεσε πολλές ώρες, με την κατηγορία να κρίνεται αβάσιμη και όλοι οι κατηγορούμενοι να αθωώνονται πανηγυρικά. Η ταινία, παρά το γεγονός ότι γυρίστηκε το 1957, προβλήθηκε στους κινηματογράφους στις 4 Απριλίου 1960 χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και με τη φωνή της Αλίκης «ντουμπλαρισμένη» από άλλη ηθοποιό, που, όπως αναφέρεται, ίσως ήταν και η «εκδίκηση» της εταιρείας στο πρόσωπο της. Το γεγονός αυτό δεν πτόησε καθόλου την Αλίκη Βουγιουκλάκη, καθώς εκείνη την περίοδο ανήκε ήδη στη Φίνος Φιλμ, σάρωνε με το «Κλωτσοσκούφι», το οποίο είχε προβληθεί δύο εβδομάδες πριν, ενώ είχε ήδη θριαμβεύσει με το «Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» πέντε μήνες πριν, το Νοέμβριο του 1959.

Δείτε την μια και μοναδική φωτογραφία από την αίθουσα του δικαστηρίου:

Η άσχημη αυτή εμπειρία την έκανε στην πορεία περισσότερο προσεκτική στις συνεργασίες της και έχοντας απόλυτη επίγνωση του μεγάλου ταλέντου και της τεράστιας δύναμης που διέθετε, διαπραγματευόταν πλέον τις συνεργασίες της με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα, που την οδήγησε στην κορυφή και στις καρδιές του κοινού που τη λάτρεψε όσο καμία άλλη!

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications