Βίντεο-ντοκουμέντο από τα Στενά του Ορμούζ – Ιρανοί αφαιρούν μαγνητική νάρκη από το τάνκερ

Παγκόσμια ανησυχία από την «ανταλλαγή πυρών» ΗΠΑ-Ιράν - Ο Πομπέο κατηγορεί για τις εκρήξεις το Ιράν - Ασπίδα προστασιας στην Τεχεράνη από τη Ρωσία - Οι ΗΠΑ στέλνουν αντιτορπιλικό στον Κόλπο του Ομάν - «Άλμα» στην τιμή του πετρελαίου

Με ένα βίντεο, στο οποίο ισχυρίζονται ότι απεικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, (σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν), να προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση χθες στον Κόλπο του Ομάν, συνεχίζουν οι ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν για την επίθεση στα τάνκερ.

Μάλιστα, έδωσαν το βίντεο στη δημοσιότητα, όπου κατηγορούν τους Ιρανούς, όπου αναφέρουν ότι φαίνονται να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ. Μαζί παρουσίασαν και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί. Το Ιράν την ίδια ώρα αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για δολιοφθορά.

«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Μπιλ Έρμπαν, δίνοντας ηλεκτρονικά το βίντεο σε δημοσιογράφους.

Ο Πομπέο κατηγορεί ευθέως το Ιράν
Το Ιράν κατηγορεί ο Μάικ Πομπέο για τις επιθέσεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του, ο Μάικ Πομπέο δεν προσήγαγε αποδείξεις, ωστόσο υποστήριξε ότι με βάση τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, το επίπεδο τεχνογνωσίας που χρειαζόταν, τις παρόμοιες επιθέσεις που έχει κάνει το Ιράν σε πλοία, προκύπτει ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από το περιστατικό. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι καμία άλλη ομάδα στην περιοχή δεν έχει τους πόρους ή την ικανότητα να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, η Τεχεράνη θέλει να τερματίσει την «επιτυχημένη εκστρατεία μέγιστης πίεσης» των αμερικανικών κυρώσεων. Όπως είπε «είναι η τελευταία μιας σειράς επιθέσεων που υποκινήθηκαν από το Ιράν εναντίον Αμερικανών συμμάχων και συμφερόντων».

Ιράν: «Διπλωματία της δολιοφθοράς»
Στις κατηγορίες των ΗΠΑ αντέδρασε, φυσικά, το Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ τόνισε πως οι ισχυρισμοί της Ουάσινγκτον για τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν εναντίον δύο τάνκερ εντάσσονται στη «διπλωματία της δολιοφθοράς» που ασκείται από αυτήν που αποκάλεσε «Ομάδα Β», η οποία κατ’ αυτόν συμπεριλαμβάνει τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

«Το γεγονός ότι αμέσως οι ΗΠΑ έσπευσαν να διατυπώσουν κατηγορίες εναντίον του Ιράν — χωρίς ούτε ίχνος πραγματικής ή περιστασιακής απόδειξης —κάνει επαρκώς σαφές ότι η Ομάδα Β προχωρά στο Σχέδιο Β: τη διπλωματία της δολιοφθοράς, στην οποία συμμετέχει ο Σίνζο Άμπε, και τη συγκάλυψη της οικονομικής τρομοκρατίας (των ΗΠΑ) σε βάρος του Ιράν», έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

Ο Ζαρίφ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ο Μπόλτον, που χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια γεράκι έναντι του Ιράν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιδιώκουν να σύρουν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σε μια ένοπλη σύρραξη με το Ιράν.

Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να εμπλακούν σε νέα ένοπλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, αλλά θα υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, «απάντησαν» οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσαν ότι διατάχθηκε αντιτορπιλικό να πλεύσει προς το σημείο όπου φέρεται να διαπράχθηκε επίθεση εναντίον δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν.

Το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το αντιτορπιλικό USS Mason ήδη πλέει προς το σημείο όπου φέρονται να διαπράχθηκαν οι επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν. Ήδη, το αντιτορπιλικό USS Bainbridge βρίσκεται σε στενή επαφή με το δεξαμενόπλοιο M/V Kokuka Courageous, που έχει υποστεί ζημιά, και δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία απόπειρα επέμβασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε γραμμή ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Βρετανία
Η Σαουδική Αραβία συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις φερόμενες επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε ο σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ.
«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαφωνήσουμε με τον υπουργό Εξωτερικών» των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δήλωσε ο Τζουμπέιρ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Το Ιράν έχει ιστορικό τέτοιων ενεργειών», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, τονίζοντας ότι το Ριάντ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα λιμάνια του αλλά και χωρικά ύδατά του.
Ο Χάλιντ αλ Φάλιχ κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατεύσει τις διεθνείς διαδρομές της ναυσιπλοΐας.

Σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφοδιάζει τις διεθνείς αγορές με πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις αυτές. Όπως είπε ο Φάλιχ, το υπουργείο και η εταιρεία Aramco αύξησαν την ετοιμότητά τους για να ανταποκριθούν.

Η Βρετανία θεωρεί ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν χθες Πέμπτη και προειδοποιεί την Τεχεράνη ότι ενέργειες αυτού του είδους είναι «απερίσκεπτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ.
«Αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό και έρχεται σε μια στιγμή ήδη τεράστιας έντασης. Ήλθα σε επαφή με τον [υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ] Πομπέο και, μολονότι θα κάνουμε τη δική μας εκτίμηση με νηφαλιότητα και προσοχή, σημείο εκκίνησης για εμάς είναι προφανώς ότι πιστεύουμε τους αμερικανούς συμμάχους μας», ανέφερε ο Χαντ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Το Λονδίνο αντιμετωπίζει τις επιθέσεις «εξαιρετικά σοβαρά και το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ότι εάν αναμίχθηκαν σε αυτές είναι μια βαθύτατα απερίσκεπτη κλιμάκωση η οποία εγείρει αληθινό κίνδυνο στις πιθανότητες να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιφέρεια», συμπλήρωσε ο Χαντ.

Η Ρωσία προειδοποιεί
Οι τελευταίες εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ριαμπκόφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να μην εκμεταλλευτούν τα τελευταία γεγονότα, ώστε να αυξήσουν την πίεση προς το Ιράν. Συνέδεσε μάλιστα τις εξελίξεις με τις τιμές πετρελαίου, τονίζοντας ότι η Μόσχα παρακολουθεί και πως δεν θα επιττρέχει κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Με «κομμένη» την ανάσα παρακολουθούν τα διεθνή ΜΜΕ τις εξελίξεις στο κόλπο του Ομάν
Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν, τα οποία φέρονται να αποτέλεσαν στόχο «επιθέσεων» και σύμφωνα με τους αναλυτές των διεθνών ΜΜΕ υπάρχουν φόβοι για ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications