ΟΑΕΔ: Όλα τα επιδόματα για τους ανέργους – Δικαιολογητικά και προϋποθέσεις

Πλήρη λίστα από τον ΟΑΕΔ για τα επιδόματα για τους άνεργους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν επακριβώς στα καταστήματα και την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

ΟΑΕΔ: Ο Οργανισμός παρέχει μια σειρά επιδομάτων σε ανέργους, κατατάσσοντάς τους σε σχετικές κατηγορίες. Παρακάτω θα δείτε την πλήρη λίστα από τον ΟΑΕΔ για τα επιδόματα που δικαιούνται οι άνεργοι.

ΟΑΕΔ: Επίδομα Μακροχρονίων Ανέργων

Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίων ανέργων είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας.

Προϋποθέσεις

1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών.

Ως ημερομηνία αφετηρίας για τη συμπλήρωση του 20ου και 66ου έτους, λογίζεται η ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης των ορίων ηλικίας είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης.

2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.

Οι τακτικά επιδοτούμενοι λόγω συνέχισης με βάση το άρθρο 20 του ν.δ. 2961/54, που κατά τη λήξη του υπολοίπου της 12μηνης επιδότησης δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο παραμονής αδιαλείπτως επί 12μηνο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δύνανται να υποβάλλουν τη σχετική με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων αίτηση, μέσα σε αποσβεστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της αδιάλειπτης 12μηνης παραμονής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών .

3. Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΟΑΕΔ.

4. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ΕΥΡΩ.

Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο.

Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Έτσι π.χ. για το δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 11.172,16 (10.000 + 586,08 + 586,08 = 11.172,16) ΕΥΡΩ.

Σημείωση : Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα από κάθε πηγή – με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης – του προ-προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος φορολογικού έτους του ανέργου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του. (Παράδειγμα: Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το έτος 2018, οι δικαιούχοι θα προσκομίζουν Εκκαθαριστικό Σημείωμα έτους 2016).

Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος) .

Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.

ΟΑΕΔ: Τακτική Επιδότηση Ανεργίας ΟΑΕΔ σε διακινούμενους ανέργους εντός Ε.Ε. με χρήση του PD U1

“Unemployment benefit to migrants in the E.U. with the use of PD U1”

Ο διακινούμενος άνεργος εντός Ε.Ε. δύναται να αιτηθεί το επίδομα ανεργίας είτε από το κράτος τελευταίας απασχόλησης είτε από το κράτος μόνιμης κατοικίας (βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 883/2004 και του Κανονισμού Εφαρμογής 987/2009).

Ο Φορέας της χώρας από την οποία ο άνεργος ζητάει επίδομα ανεργίας είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη τις περιόδους ασφάλισης και απασχόλησης που έχουν συμπληρωθεί σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ε.Ε. και οι οποίες πιστοποιούνται με το PD U1.

Φορητό Έντυπο U1(PORTABLE DOCUMENT U1)

Πρόκειται για μια βεβαίωση που χορηγείται για τις περιόδους ασφάλισης και απασχόλησης, που χρησιμοποιείται για τη λήψη επιδόματος ανεργίας σε άλλο Kράτος-Mέλος της Ε.Ε.

Δικαιολογητικά

1. Αίτηση για την έκδοση του PD U1 με πρωτότυπη υπογραφή.

2. Φωτοτυπία της τελευταίας σύμβασης εργασίας ή όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απασχόλησή του αιτούντος (όνομα εταιρείας/ εργοδότη, διεύθυνση επιχείρησης, περίοδος απασχόλησης, είδος εργασίας, κ.λπ.).

3. Έντυπα στα οποία να αναγράφεται ο αριθμός Μητρώου Ι.Κ.Α. και ο Α.Φ.Μ. Σε αντίθετη περίπτωση, συμπληρώνονται τα αντίστοιχα πεδία στην αίτηση.

4. Πλήρη διεύθυνση αποστολής του αιτούντος.

5. Λόγος τερματισμού απασχόλησης και το σχετικό έγγραφο.

Διαδικασία έκδοσης PD U1

Αμέσως μετά τη λήξη της σχέσεως εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι που πρόκειται να μετακινηθούν σε έτερο Κράτος-Μέλος της Ε.Ε., αιτούνται από τις Τοπικές Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. (Κ.Π.Α. 2) στις οποίες ανήκει η τελευταία απασχόλησή τους, το PD U1, πριν την αναχώρησή τους από την Ελλάδα, προκειμένου να το παραλάβουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, και να το καταθέσουν άμα τη εγγραφή τους στο Φορέα ανεργίας του Κράτους-Μέλους της Ε.Ε. στο οποίο θα μεταβούν και θα εγγραφούν ως άνεργοι και στο οποίο θα αιτηθούν επίδομα ανεργίας.

Νομοθετικό Πλαίσιο

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 883/2004 και Εφαρμοστικός Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 987/2009.

Ειδικό Βοήθημα μετά τη Λήξη της Τακτικής Επιδότησης Ανεργίας.

Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι που παραμένουν άνεργοι κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμειναν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ).

Προϋποθέσεις

Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος οι ασφαλισμένοι απαιτείται:

Να παραμένουν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος. Για το έτος 2018 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.445,34 €.

Να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ).

Οι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων δεν μπορούν να λάβουν το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης.

ΟΑΕΔ: Ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων

Ειδικό βοήθημα, δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες, έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ)

Προϋποθέσεις

Να πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου.

Να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ).

Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος. Για το έτος 2018 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.445,34 €

Οι ενδιαφερόμενοι για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ μπορούν να ενημερωθούν επακριβώς τόσο στα καταστήματα του ΟΑΕΔ, όσο και στην ιστοσελίδα www.oaed.gr.

Η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια,like στην σέλιδα facebook:

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications