Η περιγραφή του Σύμπαντος από τον Πλάτωνα και τον Πλούταρχο

Ο Πλάτων στο έργο «Φαίδων» και ο Πλούταρχος στο έργο «Περί του Σωκράτους δαιμονίου» δίνουν μια περιγραφή του ταξιδιού των ψυχών από την Γη στην Σελήνη, αλλά και του όλου διαστήματος «ως την άκρη του Ουρανού».

Μέσω ετυμολογικών και φιλοσοφικών αναλύσεων θα αναζητήσουμε τις ομοιότητες που εντοπίζονται στις δύο αυτές περιγραφές και με δέος θα θαυμάσουμε τις γνώσεις των Ελλήνων στα συγκεκριμένα ζητήματα, που παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ
Η Ελένη-Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης και διαμένει στον Πειραιά. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάσκαλος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης, της Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Μυθολογίας για παίδες, εφήβους και ενήλικες επί 10 συναπτά έτη.

Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κατασκευές, παιχνίδια με κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 3-12 ετών, το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχει επισκεφθεί Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Δημοτικά Σχολεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα (Κέρκυρα, Γρεβενά, Πρέβεζα, Πάτρα, Μεσολόγγι κ.α.), ώστε να διαδώσει την σπουδαιότητα της Ετυμολογίας, της Μυθολογίας και της Φιλοσοφίας. Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἐτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων.

Είναι μέλος της Διεθνούς Ενώσεως για την Διάδοση των Αρχαίων Ελληνικών Ονομάτων και έχει συγγράψει άρθρα φιλοσοφικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που έχουν εκδοθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Συνεργάζεται με το διαδικτυακό κανάλι «Φρυκτωρίες», όπου αναλύει κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και πραγματοποιεί τηλεοπτικές περιηγήσεις σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ) και την κα Ελένη-Ωρείθυια Κουλιζάκη για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications