Εκλογές 2019: Τι πρέπει να ξέρετε πριν τις κάλπες

Οι διπλές εκλογές της 26ης Μαΐου απέχουν πλέον λίγες ώρες και εκατομμύρια Έλληνες ψηφοφόροι ετοιμάζονται να συρρεύσουν στις κάλπες.Εκλογές 2019: Στις 7 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες για τη διεξαγωγή των τετραπλών εκλογών στην χώρα μας.

Οι Έλληνες πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002, καλούνται έως τις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους ψηφίζοντας για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Το πρωταρχικό σημείο της διαδικασίας αφορά στον εντοπισμό της εκλογικής περιφέρειας και του εκλογικού κέντρου όπου ψηφίζει ο κάθε πολίτης.

Αυτό γίνεται, με ένα «κλικ», μέσω της εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών.

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ψηφίζουμε για:
Ευρωεκλογές
Περιφερειακές Εκλογές
Δημοτικές Εκλογές
Κοινοτικές Εκλογές
Τι ώρα κλείνουν οι κάλπες – Μπορώ να μη ψηφίσω;
Την Κυριακή 26 Μαΐου, ημέρα διενέργειας των εκλογών, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα και έκτοτε δεν θα γίνεται δεκτή καμία ψήφος.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και -μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Χωρίς διόδια αύριο για τη διευκόλυνση των εκλογέων
Χωρίς να καταβάλουν διόδια θα διέρχονται αύριο Κυριακή οι πολίτες σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και στην Αττική Οδό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις τους προς τον τόπο όπου ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.

Οι ελεύθερες διελεύσεις από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας θα ισχύσουν την Κυριακή 26 Μαΐου 00:00 ως τις 24:00. Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, θα είναι ελεύθερη η διέλευση τους από τους σταθμούς διοδίων από χθες Παρασκευή 24 Μαΐου στις 6:00 έως και τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 24:00, με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης του δικαστικού αντιπροσώπου και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας τους.

Ειδικότερα, χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών ΙΧ και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους εξής οδικούς άξονες:

* Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Παράκαμψη Πάτρας (Ολυμπία Οδός)
* Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου
* Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και Λεύκτρο- Σπάρτη (Μορέας)
* Αυτοκινητόδρομος Ιόνια οδός και τμήμα ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση- Σκάρφεια
* Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια- Ράχες
* Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ( Ράχες- Κλειδί)
* Εγνατία Οδός
* Αττική Οδός
Η ίδια απόφαση αφορά και την ερχόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου.
Πηγή: Mononews.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications