Τι απαντά η ΕΛΑΣ για την παρουσία του αρχηγού της στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα

Η παρουσία του Αρχηγού της ΕΛΑΣ και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος «πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ανακοίνωση με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή, και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, εξέδωσε η ΕΛΑΣ.

Όπως τονίζει η Ελληνική Αστυνομία, η παρουσία του Αρχηγού και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης.

Η ΕΛΑΣ τονίζει επιπλέον ότι την ίδια ημέρα, ανάλογη παρουσία της Ηγεσίας της Αστυνομίας υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στην συγκέντρωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου τα μέτρα επόπτευσε και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το επιχειρησιακό μοντέλο που έχει προκριθεί από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, βασίζεται στην αυτοπρόσωπη παρουσία της φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας σε χώρους όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου να υπάρχει προσωπική αντίληψη και εποπτεία των μέτρων καθώς και εντολές και οδηγίες για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης.

Κατά την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο αυτό και στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου ο Αρχηγός της Αστυνομίας, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκε και επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε προεκλογικά κέντρα και χώρους πολιτικών εκδηλώσεων.

Χαρακτηριστικό σύμφωνα με την Αστυνομία «είναι το γεγονός ότι σε μία από τις επισκέψεις αυτές, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, τον Α’ Βοηθό Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των αστυνομικών μέτρων σε προεκλογικά κέντρα υποψηφίων στο κέντρο της Αθήνας, όπου μάλιστα συνάντησε και συνομίλησε με υποψηφίους, όπως ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης».

Από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία της φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας δεν αφορά μόνο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. Κατά την Ελληνική Αστυνομίας, ο Αρχηγός εποπτεύει προσωπικά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη αστυνομικών μέτρων σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στο λόφο Φιλοπάππου και στο Πεδίον του Άρεως, ενώ έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες στους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας και στους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές να παρευρίσκονται προσωπικά σε όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμβάντα μείζονος σημασίας.

«Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, όπως προσδιορίζονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος και οποιεσδήποτε διαφορετικές ερμηνείες ή προσεγγίσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι φωτογραφίες απεικόνιζαν τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να συνομιλεί με τον με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, στο περιθώριο της κεντρικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της kathimerini.gr, η παρουσία του αρχηγού της ΕΛΑΣ στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα που τιμωρείται με ανώτερη πειθαρχική ποινή. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για αρνητικά σχόλια στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ και τονίζεται ότι ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κινδυνεύει με ΕΔΕ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications