Πληροφορίες για τις αγορές τροφίμων στο πασχαλινό τραπέζι λες και απευθύνονται σε μικρά παιδιά !

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών στην αγορά τροφίμων εν όψει των εορτών του Πάσχα και Πρωτομαγιάς και συστήνουμε στις νοικοκυρές και στους φίλους καταναλωτές να λάβουν υπόψη τους τις παρακάτω προτροπές- συμβουλές.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα, μας κατευθύνουν στην αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων. Η σωστή επιλογή τους και προσεκτική διαχείριση στο σπίτι ( επεξεργασία- μαγείρεμα –συντήρηση-αποθήκευση κλπ) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής, καθώς και στην αποφυγή των οιονδήποτε αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία μας και στα οικονομικά συμφέροντα μας.

Τι προσέχουμε γενικότερα
Αγοράζουμε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
Αγοράζουμε κρέατα που είναι τοποθετημένα μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου, εκτεθειμένα σε εξωτερικούς κινδύνους επιμόλυνσης. όπως σκόνη, έντομα, μικρόβια κλπ.
Δίνουμε μεγάλη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύεστε τα τρόφιμα.
Εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση( ετικέτες) των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Τι προσέχουμε κατά την αγορά αμνοεριφίων, σπλάχνων, εντέρων και κρέατος
Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει σχήμα ωοειδές και χρώμα «τυρκουάζ» «λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura».
Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες( εκτός Ε.Ε.), ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
Κάθε σφάγιο πρέπει να φέρει υποχρεωτικά σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον. Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Τι προσέχουμε κατά την αγορά αυγών
Να φέρουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και η ημερομηνία λήξης.
Για την καλύτερη συντήρηση διατηρούμε τα αυγά σε δροσερό μέρος.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις βαφές των αυγών

Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.
Να βάφουμε μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.
Να ακολουθούμαι τις οδηγίες και τρόπους χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Τι προσέχουμε κατά την αγορά σοκολατένιων αυγών
Για την προμήθεια των σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών και ειδικότερα από τους γονείς με μικρά παιδιά, καθότι διάφορα παιχνίδια μικρών διαστάσεων(μπορεί να προκληθεί κίνδυνος πνιγμού) , όπως επίσης στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης αυτών (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications