Με το χέρι στο κουμπί ο Κιμ Γιονγκ Ουν! Αυστηρή προειδοποίηση σε Ουάσιγκτον

Η κατάρρευση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ έχει αυξήσει του κινδύνους επιστροφής στις παλιότερες εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες τόνισε ο Κιμ Γιονγκ Ουν .

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ενδιαφέρεται να συναντήσει ξανά τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μόνο αν η Ουάσινγκτον προσέλθει με τη σωστή στάση, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέφερε ότι θα περιμένει «μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους» για να αποφασίσουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την KCNA.

«Αυτό που χρειάζεται είναι οι ΗΠΑ να σταματήσουν τον σημερινό τρόπο σχεδιασμού τους και να έρθουν σε μας με έναν νέο σχεδιασμό», τόνισε ο Κίμ σε ομιλία του χθες Παρασκευή στην Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση.

Ο Τραμπ και ο Κιμ συναντήθηκαν δύο φορές στο Ανόι τον Φεβρουάριο και στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο, οικοδομώντας καλή θέληση στις σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την άρση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα της εγκατάλειψης των πυρηνικών και των πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι ανοικτός να συναντηθεί ξανά με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά στην ομιλία του χθες ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επισήμανε ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Ανόι τον ανάγκασε να αμφισβητήσει τη στρατηγική που ασπάστηκε πέρυσι για διεθνή συμμετοχή και οικονομική ανάπτυξη.

«Η δεύτερη διάσκεψη κορυφής της Λαϊκής Δημοκρατίας Βόρειας Κορέας (ΛΔΒΚ) και των ΗΠΑ στο Ανόι τον Φεβρουάριο έγειρε έντονα ερωτήματα σχετικά με το εάν τα βήματα που πήραμε με τη στρατηγική μας απόφαση ήταν σωστά και μας έδωσε ένα αίσθημα προειδοποίησης ακόμα και για το αν η Ουάσινγκτον προσπαθεί στα αλήθεια να βελτιώσουν τη σχέση της ΛΔΒΚ και των ΗΠΑ», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στο Ανόι, οι ΗΠΑ προσήλθαν με «εντελώς ανέφικτα σχέδια» και «δεν ήταν πραγματικά έτοιμοι να καθίσουν μαζί μας πρόσωπο με πρόσωπο και να λύσουν το πρόβλημα», ανέφερε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

«Με αυτό τον τρόπο σκέψης, οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να μας μετακινήσουν ούτε κατά το ελάχιστο και ακόμη αν καθίσουν μαζί μας εκατοντάδες, χιλιάδες φορές δεν θα μπορέσουν να πάρουν επουδενί αυτό που θέλουν», προειδοποίησε ο Κιμ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η προσωπική σχέση του με τον Τραμπ παραμένει ακόμα καλή, εντούτοις είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου μια τρίτη σύνοδο κορυφής, αν πρόκειται για επανάληψη της συνόδου στο Ανόι.

«Οι ΗΠΑ τόνισαν πρόσφατα ότι ξανασκέφτονται μια τρίτη σύνοδο κορυφής ΛΔΒΚ και ΗΠΑ και υπονοούν εντόνως την επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου», συνέχισε ο Κιμ. «Αλλά εξακολουθούν να αγνοούν τον βασικό τρόπο των νέων σχέσεων της ΛΔΚ-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης εχθρικών πολιτικών και πιστεύουν εσφαλμένα ότι αν μας πιέσουν στο μέγιστο, μπορούν να μας υποτάξουν».

Σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την προθυμία να διεξαγάγει μια τρίτη σύνοδο κορυφής με τον Κιμ, αλλά δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τις κυρώσεις ενάντια στην Πιονγιάνγκ.

Τον περασμένο μήνα ένας ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε ότι ο Κιμ μπορεί να επανεξετάσει ένα μορατόριουμ στος εκτοξεύσεις πυραύλων και σε πυρηνικές δοκιμές που είχε θέσει το 2017, εκτός αν η Ουάσιγκτον κάνει παραχωρήσεις, όπως η ελάφρυνση των κυρώσεων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications