Βίνικ: Αισθάνομαι ότι προτιμούν να πεθάνω πάρα να με εκδώσουν στη χώρα μου τη Ρωσία

«Όμηρος της ελληνικής κυβέρνησης» δηλώνει πως αισθάνεται ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός και ως Mr Bitcoin, καθώς παραμένει φυλακισμένος χωρίς δίκη για πάνω από 19 μήνες.

Ο Ρώσος κρατούμενος Αλεξάντερ Βίνικ βρίσκεται φυλακισμένος στην Ελλάδα για πάνω από 19 μήνες, δήλωσε ότι είναι όμηρος της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προτιμά τον θάνατό του παρά την έκδοση στην πατρίδα, τη Ρωσία.

Ο Βίνικ δήλωσε ότι είναι αθώος για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει από τις ΗΠΑ. «Είμαι κρατούμενος στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2017, χωρίς να έχω δικαστεί ούτε καταδικαστεί από δικαστήριο. Τον περασμένο Ιανουάριο συμπληρώθηκαν 18 μήνες κράτησής μου χωρίς δίκη. Θα έπρεπε να με έχουν ελευθερώσει ή να με έχουν εκδώσει στην πατρίδα μου, τη Ρωσία, που ζητάει να εκδοθώ και εγώ συναινώ (σ.σ. να εκδοθώ εκεί)», δήλωσε ο Βίνικ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Αντιθέτως, όπως δηλώνει, κρατείται για 19,5 μήνες και κανείς δεν του λέει τι θα κάνουν.

Είμαι όμηρος της ελληνικής κυβέρνησης. Αισθάνομαι ότι προτιμούν να πεθάνω παρά να με εκδώσουν στη χώρα μου, τονίζει.

Αναφερθείς στις αμερικανικές κατηγορίες, ο Βίνικ εξηγεί ότι το bitcoin είναι μόνο ένα ηλεκτρονικό νόμισμα και ότι η χρήση του είναι απολύτως νόμιμη, ελεύθερη και δεν ελέγχεται από τις τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα «που θέλει να ελέγχει όλες τις συναλλαγές».

«Την πλατφόρμα BTC-e χρησιμοποίησαν 700.000 άνθρωποι. Είναι όλοι αυτοί εγκληματίες; Είναι πιθανόν κάποιοι από αυτούς να έκαναν και παράνομες πράξεις, όπως γίνονται από ανθρώπους που παίρνουν ρευστό από μια τράπεζα. […] Το να κρατούμαι για παράνομες συναλλαγές άλλων μέσω bitcoins είναι σαν να κρατείται ένας υπάλληλος τράπεζας για εμπόριο ναρκωτικών επειδή ένα στα δέκα χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου έχει ίχνη κοκαΐνης», δήλωσε ο Βίνικ.

Στο ερώτημα γιατί παραμένει κρατούμενος, ο Ρώσος πολίτης απάντησε: «Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θέλουν να με χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινο πολεμοφόδιο στον πόλεμο πληροφοριών και τεχνογνωσίας με τη Ρωσία».

Κατά τη γνώμη του, η Γαλλία προσπαθεί ουσιαστικά να βοηθήσει την έκδοσή του στην Αμερική.

Το θέμα είναι τι θα κάνει η Ελλάδα. Είναι ανήθικο να με καταδικάζουν σε θάνατο για να μη στενοχωρήσουν ξένες κυβερνήσεις, τόνισε.

Ερωτηθείς πώς αντέχει τόσο καιρό σε απεργία πείνας (για πάνω από 100 ημέρες, από τις 26 Νοεμβρίου 2018), ο Βίνικ εξήγησε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο το σώμα του, αλλά το μυαλό και η ψυχή του.

Τόνισε ότι ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματά του και να τον αντιμετωπίσει ως άνθρωπο.

«Για εμένα η έκδοση στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία θα είναι θάνατος. Μόνο στη Ρωσία έχω την ελπίδα μιας δίκαιης δίκης. Ο νόμος λέει ότι το κράτος της υπηκοότητας έχει προτεραιότητα. […] ζητώ μόνο αυτό (σ.σ. την έκδοση στη Ρωσία) που είναι νόμιμο και δίκαιο», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Βίνικ.

sputniknews

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications