Τι θα γίνει σε περίπτωση που Ινδία και Πακιστάν διεξαγάγουν πυρηνικό πόλεμο

Μέχρι στιγμής, η Ινδία και το Πακιστάν δεν έχουν αναφέρει ότι οι μεταξύ τους εχθροπραξίες είναι πιθανό να κλιμακωθούν σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Οι προειδοποιήσεις άλλωστε του Πακιστάν σχετικά με τους κινδύνους κλιμάκωσης φαίνεται να στοχεύουν στο να περιορίσουν τις επιθετικές ενέργειες της Ινδίας και μόνο.

Τι θα συνέβαινε όμως αν τελικά, ο μη γένοιτο, οι δύο μεριές αποφασίσουν να κάνουν χρήση των πυρηνικών τους όπλων;

Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ινδίας και του Πακιστάν είναι αμελητέες ποσότητες σε σύγκριση με αυτά των ΗΠΑ και της Ρωσίας και στοχεύουν κυρίως στην αποτροπή. Παρ’ όλα αυτά, δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά όπλα, τα πυρηνικά όπλα δημιουργούν διαρκείς και εκτεταμένες επιπτώσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή στη γη, όπως έχουν επισημάνει και οι επιστήμονες, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές τα χρησιμοποιήσουν.

Τα πυρηνικά οπλοστάσια και η στρατιωτική σύγκριση των δύο χωρών

Ινδία και Πακιστάν διαθέτουν περίπου 130 ως 140 πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Το Πακιστάν διαθέτει πυραύλους Ghauri-II και Shaheen-III που έχουν μέγιστη εκτιμώμενη εμβέλεια περίπου 1.500 και 1.700 μίλια αντίστοιχα. Αυτό επιτρέπει στο Πακιστάν να στοχεύει εντός της Ινδίας.

Το Πακιστάν διαθέτει επίσης βαλλιστικούς πυραύλους μικρότερης εμβέλειας Nasr και πυραύλους Babur.

Ο στρατός της Ινδίας έχει αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Οι βαλλιστικοί πυραύλοι της Ινδίας είναι οι Prithvi και οι Agni. Οι πρώτοι είναι μικρής εμβέλειας, ενώ οι δεύτεροι είναι μέσης εμβέλειας. Οι Agni-III έχουν εμβέλεια πάνω από 3.100 μίλια, θέτοντας στο στόχαστρο εύκολα όλο το Πακιστάν .

Οι Agni-V και -VI που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη είναι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.

onalert

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications