Οι «Αιώνιες Λάμπες» του Νικολά Τέσλα, το 1910…

Ο μεγάλος εφευρέτης Νικολά Τέσλα διακήρυξε στις αρχές του 1910 ότι είχε κατορθώσει να τελειοποιήσει ένα «άνευ σύρματος ηλεκτρικό φως», για το οποίο εργαζόταν για χρόνια. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό είχε ιδρύσει ένα εργοστάσιο στο Long Island, όπου ετοιμαζόταν το νέο αυτό «θαύμα» της Επιστήμης.

Θα μπορέσω να φωτίσω όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ασύρματα. Το ηλεκτρικό ρεύμα θα διέρχεται μέσω του αέρα, θα τρέχει σε όλες τις διευθύνσεις και θα παράγει ένα ισχυρό βόρειο σέλας. Θα είναι φως αδύναμο, βέβαια, ικανό, όμως, να φωτίζει τον κόσμο, ώστε να διακρίνει τα αντικείμενα.

Θα είναι φως αιώνιο και ισχυρό, όπως του ήλιου. Εντός ολίγου, η εφεύρεσή μου θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί. Θα αναλάβω να φωτίσω πρώτα τη Νέα Υόρκη σε περιφέρεια εκατό μιλίων.

Το σχέδιό μου είναι να διανέμω το φως από έναν κεντρικό σταθμό. Είναι η καλύτερη και σίγουρα η πιο οικονομική μέθοδος για την παραγωγή τέλειου φωτός. Οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες, οι «Αιώνιες Λάμπες» θα διατηρούν το ηλεκτρικό μου φως ατέρμονα, διότι δε θα καταναλώνουν τίποτε.

Είναι απλούστατα υάλινοι σωλήνες ερμητικά κλειστοί, που δε θα περιέχουν κανένα αέριο. Το κυριότερο προτέρημά τους είναι η οικονομία της παραγωγής του φωτός, το οποίο φως είναι το ισχυρότερο από όλα μέχρι σήμερα.

Ένα άλλο προτέρημα είναι η θαυμάσια ποιότητα του φωτός αυτού, το οποίο ομοιάζει με το ηλιακό φως τόσο πολύ, ώστε είναι αδύνατον να το ξεχωρίσει κανείς.

Επίσης, η ασύρματη μετάδοση ρεύματος θα είναι εξαιρετικά ασφαλής, καθώς θα μεταχειριστώ απομονωτήρες, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους σημερινούς. Με το δικό μου σύστημα, δε θα υφίσταται κανένας κίνδυνος στους συμπυκνωτήρες, ενώ η ισχύς του ρεύματος θα είναι η ίδια.

Η οικία που θα φωτιστεί, θα μπορεί κάλλιστα να απέχει 12 χιλιάδες μίλια ή μόνο 5 μέτρα. Δεν έχει καμία σημασία. Η εγκατάσταση συνίσταται σε έναν μικρό αποδέκτη, τον οποίο μπορεί ο καθένας να έχει στην τσέπη του και με τον οποίο θα φωτίζει ολόκληρο το σπίτι του.

Το ηλεκτρικό ρεύμα που μεταχειρίζομαι, είναι παλμικό και είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς. Μεταξύ άλλων, μπορεί να χρησιμεύσει ώστε να διαβιβάζει τη φωνή του ανθρώπου ή τα ηλεκτρικά σημεία του κώδικα των τηλεγραφείων. Μια εγκατάσταση αρκεί για όλα, χωρίς να επέρχεται σύγχυση μεταξύ της μιας ενέργειας και της άλλης. Τούτο, δε, επιτυγχάνεται με μια εφεύρεση, την οποία ονόμασα «τέχνη απομόνωσης».

Αυτή η «τέχνη απομόνωσης» αποτελείται από μια μέθοδο και ένα μηχάνημα, μέσω του οποίου μπορούμε να στέλνουμε σήματα ή τηλεγραφήματα, χωρίς να επέλθει σύγχυση και βασίζεται στη χρήση προσδιορισμένου αριθμού παλμικών δονήσεων.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», στις 02/01/1910…

strangepress

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications