Απαθής ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας στο δικαστήριο: «Θα συνέχιζε να σκοτώνει»

Απαθής εμφανίστηκε ο Μπρέντον Χάρισον Τάραντ, βασικός ύποπτος για την πολύνεκρη επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, ενώπιον του δικαστηρίου, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

Κατηγορούμενος για φόνο είναι ο βασικός ύποπτος για τον θάνατο των 49 ανθρώπων σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, στην επίθεση που έλαβε χώρα την Παρασκευή.

Ο 28χρονος Μπρέντον Χάρισον Τάραντ θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 5 Απριλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η επόμενη εμφάνισή του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, μετά από την εμφάνισή του το Σάββατο στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Κράιστσερτς.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας, υπό κράτηση έχουν τεθεί ακόμη τρεις άνδρες και μία γυναίκα, μετά από τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν χθες σε τρεις συνολικά τοποθεσίες, ανάμεσά τους και δύο τεμένη.

Ο ύποπτος φορώντας χειροπέδες και λευκή φόρμα έφτασε, σήμερα, στο δικαστήριο υπό την παρουσία δύο οπλισμένων φυλάκων. Ο ίδιος φέρεται να μην είχε καμία έκφραση, όταν του έγιναν γνωστές οι κατηγορίες σε βάρος του.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία για την κατοχή όπλων, καθώς όπως έγινε γνωστό ο Μπρέντον Χάρισον Τάραντ είχε άδεια οπλοκατοχής.

Όπως είπε η ίδια, μάλιστα, ο ύποπτος θα συνέχιζε τις επιθέσεις του, εάν δεν είχε συλληφθεί. «Υπήρχαν άλλα δύο πυροβόλα όπλα μέσα στο όχημά του και είναι απολύτως σίγουρο ότι η πρόσθεσή του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις του», τόνισε.

Ο δράστης είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία.
Ο ένοπλος έκανε ζωντανή μετάδοση της αποτρόπαιας πράξης του επί 17 λεπτά.

Στο βίντεο φαινόταν ο ίδιος ενώ οπλιζόταν, περπατούσε μέσα στο τέμενος και ξεκινούσε να πυροβολεί αδιακρίτως. ​Αφού χρησιμοποίησε όλο τον οπλισμό που είχε, πήγε στο αυτοκίνητό του για να πάρει και άλλες σφαίρες και επέστρεψε στο τέμενος αναζητώντας επιζώντες τους οποίους εκτέλεσε εν ψυχρώ, ενώ κείτονταν στο πάτωμα. Την ώρα που έφευγε, μάλιστα, πυροβόλησε και μια γυναίκα που περνούσε τυχαία από τον δρόμο.

​Φέρεται να φορούσε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι, όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη.

Ο Τάραντ, πριν από την επίθεση, είχε αναρτήσει πολυσέλιδο μανιφέστο στο διαδίκτυο. Στο μανιφέστο, ο δράστης στοχοποιούσε πολιτικούς τους οποίους χαρακτήριζε «εχθρούς» των ευρωπαϊκών κρατών, ενώ στο στόχαστρό του έβαζε και τους Τούρκους της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη» και την Αγιά Σοφιά.

Σε λογαριασμό του στο Twitter, ο δράστης είχε δημοσιεύσει αρκετές φωτογραφίες από όπλα καθώς και σύνδεσμο προς το μανιφέστο του.
Το 74 σελίδων κείμενο αρχίζει με ποίημα του Dylan Thomas και σε αυτό, ο δράστης ξεδιπλώνει τα κίνητρα της επίθεσής του, ενώ παραθέτει κατάλογο «εχθρών υψηλού προφίλ».

Στο μανιφέστο μίσους περιγράφει, μεταξύ άλλων, τον εαυτό του ως «έναν φυσιολογικό λευκό άνδρα από μια φυσιολογική οικογένεια» που αποφάσισε να λάβει δράση για να διασφαλίσει το μέλλον για τους ανθρώπους του, όπως λέει.

Στο μανιφέστο φαίνεται επίσης ότι ο ίδιος σχεδίαζε την επίθεση για δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τοι ABC News, εργαζόταν ως προσωπικός γυμναστής σε ένα γυμναστήριο κατά την περίοδο 2009 — 2011 και έπειτα ξεκίνησε τα ταξίδια, αφού έβγαλε χρήματα από κρυπτονομίσματα.

Οι Αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα κίνητρα της επίσκεψής στη Βουλγαρία τον Νοέμβριο του 2018.
Εν τω μεταξύ, ο ύποπτος είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία, όπου οι Αρχές ξεκίνησαν επίσης έρευνα για να καταγράψουν τις δραστηριότητές του και τις επαφές που είχε.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications