Ένα χωριό εξαφανίζεται από το χάρτη για να ξεδιψάσει η Πάτρα

Όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, ένας άλλοτε ζωντανός οικιστικός πυρήνας, ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας, θυσιάστηκε και έπαψε να υφίσταται, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της υδροδότησης μιας μεγάλης πόλης.

Ο λόγος εν προκειμένω για το χωριό Τόσκες της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, που σε λίγον καιρό θα βυθιστεί για πάντα κάτω από το νερό, για να ξεδιψάσει η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, η Πάτρα.

Και τούτο, διότι εντός ολίγου ολοκληρώνονται, ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια, οι εργασίες για το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, που δημοπρατήθηκε το 2005 και άρχισε να κατασκευάζεται το 2006.

Με την αποπεράτωση του φράγματος θα δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη, που θα κατακλύσει με τα νερά της το ερημωμένο από το 2009 χωριό, που βρίσκεται στις ανατολικές απολήξεις του Κομποβουνίου και στις νότιες παρυφές της πεδιάδας των Φαρρών.

Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ, με την αξιοποίηση των υδάτων του ποταμού Πείρου και του παραποτάμου του, Παραπείρου, τα οποία θα διοχετεύονται στο προαναφερθέν φράγμα, αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης των περιοχών της Πάτρας, της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, καθώς και ολόκληρης της Βορειοδυτικής και Δυτικής Αχαΐας.

Τα τραβηγμένα με drone πλάνα από το κανάλι haanity στο YouTube είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications