Σουηδικό κρατικό ερευνητικό ίδρυμα: Η Ρωσία ετοιμάζεται για πόλεμο μεγάλης κλίμακας
Σουηδικό κρατικό ερευνητικό ίδρυμα: Η Ρωσία ετοιμάζεται για πόλεμο μεγάλης κλίμακας

Μια σοκαριστική όπως χαρακτηρίζεται εκτίμηση έκανε το σουηδικό κρατικό κέντρο αμυντικών ερευνών FOI σχετικά με τα στρατιωτικά σχέδια της Ρωσίας αναφορικά με τους γείτονες της. Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει σχετική μελέτη “Training for War – Russia’s Strategic-level Military Exercises 2009–2017,” του σουηδικού ιδρύματος οι στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας έχουν επεκταθεί σε μέγεθος και πολυπλοκότητα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Όπως επισημαίνουν οι Σουηδοί στρατιωτικοί αναλυτές ενώ παλαιότερα η Ρωσία πραγματοποιούσε ασκήσεις που είχαν ως επίκεντρο την εκπαίδευση σε συγκρούσεις μικρής έκτασης σήμερα εξασκείται στον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να ξεκινήσει και να πραγματοποιήσει πολεμικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που επισημαίνεται στην μελέτη όπου αναφέρεται πως το 2017 συνολικά 10.000 στρατιώτες συμμετείχαν σε στρατηγικής σημασίας άσκηση στην Δυτική Ρωσία, ενώ το 2018 σε ανάλογη άσκηση στα ανατολικά της Ρωσίας συμμετείχαν 300.000 στρατιώτες.

Σύμφωνα με την σουηδική μελέτη, η Ρωσία διαθέτει το κατάλληλο στρατιωτικό υλικό αν και σε μεγάλο ποσοστό παλαιάς τεχνολογίας, το προσωπικό και εκπαιδεύει αυτό το στρατιωτικό προσωπικό για να «χτίσει» τις κατάλληλες ικανότητες ώστε να πραγματοποιήσει πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες με την συμμετοχή των αρχών ασφαλείας της Ρωσίας και πολιτικές αρχές της χώρας.

Οι ασκήσεις ετοιμότητας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχείς, δοκιμάζοντας τις δυνατότητες του συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου, και την απόδοση των πολιτικών αρχών και οργανισμών που θα πρέπει να συνεργαστούν με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως καταλήγει η σουηδική μελέτη τα τελευταία 10 χρόνια οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους, στην Γεωργία, την Ουκρανία και στην Συρία αποκτώντας σημαντική εμπειρία και δοκιμάζοντας υπό ρεαλιστικές συνθήκες τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν, τα συστήματα ελέγχου και διοίκησης, την ποιότητα της εκπαίδευσης του προσωπικού τους, καθώς και τις τακτικές τους.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications