Περίεργη κινητικότητα στη Βενεζουέλα: Αμερικανικά αεροσκάφη ειδικών επιχειρήσεων πέταξαν βόρεια από το Καράκας
Περίεργη κινητικότητα στη Βενεζουέλα: Αμερικανικά αεροσκάφη ειδικών επιχειρήσεων πέταξαν βόρεια από το Καράκας

Περίεργη κινητικότητα στη Βενεζουέλα με κινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων και πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών ανοικτά των ακτών της χώρας, δίνουν ένα ιδιαίτερα πυριφλεγές σκηνικό που διαμορφώνεται ώρα με την ώρα.

Την ώρα που ο Μαδούρο έστελνε ειδικές δυνάμεις στα σύνορα με την Κολομβία δύο αμερικανικά HC-130J Combat King II πετούσαν βόρεια και ανατολικά των ακτών της χώρας σε διεθνή εναέριο χώρο, αλλά κοντά στην «διακεκαυμένη» ζώνη.

Τα αεροσκάφη κατευθύνονταν στα νησιά Barbados τα οποία βρίσκονται 840 περίπου χιλιόμετρα βόρεια από το Καράκας.

Τα αεροσκάφη που είναι ειδικές εκδόσεις των μεταφορικών C-130 ειδικεύονται σε αποστολές διοίκησης και ελέγχου, έρευνας και διάσωσης μάχης, συλλογής προσωπικού σε συνθήκες μάχης, εναέριου ανεφοδιασμού ελικοπτέρων και ηλεκτρονικού πολέμου.

Από την άλλη πλευρά οι ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν συνεχώς αερομεταφορές δυνάμεων στα σύνορα με την Κολομβία ενισχύοντας την παρουσία τους στην περιοχή, με τις δύο χώρες να βρίσκονται με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» ιδιαίτερα μετά την άφιξη 6.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Μπογκοτά.

Ο Ν.Μαδούρο έχει δηλώσει πως 50.000 στρατιώτες έχουν λάβει διαταγή να αναπτυχθούν στα σύνορα με Κολομβία, ενώ και ο Κολομβιανός πρόεδρος, Ιβάν Ντούκε, έδωσε διαταγή να ενισχυθούν οι δυνάμεις στα σύνορα με Βενεζουέλα.

Όλα αυτά ενώ ένας ακόμη εν ενεργεία στρατιωτικός δήλωσε ότι αναγνωρίζει τον μαδούρο ως πρόεδρο.Πρόκειται για τον συνταγματάρχη του στρατού ξηράς, Ρούμπερν Αλμπέρτο Πας Χιμένες, ο οποίος γνωστοποίησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν αναγνωρίζει πλέον την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο και κάλεσε τον στρατό να επιτρέψει την είσοδο της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

«Δεν αναγνωρίζω τον Μαδούρο ως πρόεδρο και αναγνωρίζω τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο και επικεφαλής των εθνικών ενόπλων δυνάμεων» δηλώνει και προσθέτει: «Το 90% των ενόπλων δυνάμεων είμαστε δυσαρεστημένοι. Μας χρησιμοποιούν για να τους διατηρήσουμε στην εξουσία».

Πριν από περίπου μία εβδομάδα ο υποπτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνες ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματικός που αναγνώρισε τον Γκουαιδό, ενώ στήριξη στον ηγέτη της αντιπολίτεσης προσέφερε στη συνέχεια και ένας εν αποστρατεία στρατηγός.

Ο Γκουαϊδό ζητά από το Στρατό της χώρας να δεχθεί την διεθνή-αμερικανική ανθρωπιστική βοήθειαΜήνυμα προς τον στρατό έστειλε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ζητώντας να γίνει δεκτή η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που περιλαμβάνει τρόφιμα και φάρμακο για τους πολίτες της χώρας.

Ο Γκουαϊδό ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως υπηρεσιακός πρόεδρος της Βενεζουέλας από πολλές χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς αλλά και μια πλειοψηφία Ευρωπαϊκών κρατών, ζητεί από τον στρατό να μην ακολουθήσει τις εντολές του Νικολάς Μαδούρο ο οποίος έχει αρνείται να δεχθεί την ανθρωπιστική βοήθεια χαρακτηρίζοντάς την «ως προσπάθεια παρέμβασης των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Βενεζουέλας».

 

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications