Επίδομα ενοικίου: Τα ποσά και οι δικαιούχοι (πίνακες)
Επίδομα ενοικίου: Τα ποσά και οι δικαιούχοι (πίνακες)

Το επίδομα ενοικίου απευθύνεται σε νοικοκυριά που μένουν σε μισθωμένο σπίτι και έχουν υποβάλλει το μισθωτήριο συμβόλαιο στην εφορία. Τα εισοδηματικά όρια είναι από τις 7.000 έως και τις 21.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 1/1/2019 και θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού :

Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδομα θα είναι 70 ευρώ το μήνα
Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ το μήνα
Παραδείγματα

Δηλαδή για ζευγάρι με ένα παιδί το όριο ετήσιου εισοδήματος μπαίνει στις 14.000 ευρώ και το επίδομα στα 140 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς παιδί το όριο θα είναι στα 10.500 ευρώ και το επίδομα 105 ευρώ. Αντίστοιχα για ζευγάρι με δυο παιδιά το όριο αυξάνεται στα 17.500 ευρώ και το επίδομα στα 175 ευρώ. Για ζευγάρι με τρία ή περισσότερα παιδιά το όριο μπαίνει στις 21.000 ευρώ και το επίδομα θα είναι 210 ευρώ.

Για τις μονογονεικές οικογένειες τα εισοδηματικά όρια όπως και τα ποσά επιδόματος είναι ευνοικότερα. Το ίδιο συμβαίνει και στα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Οι προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδότηση είναι να έχει κατατεθεί στην εφορία το μισθωτήριο συμβόλαιο, ώστε να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος taxis της ΑΑΔΕ. Τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας ξεκινούν από 120.000 για μονομελές νοικοκυριό και κλιμακώνονται μέχρι τα 180.000 ευρώ με 15.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Το Επίδομα Ενοικίου, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό της επιδότησης στέγης δεν υπολογίζεται στον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού. Θα χορηγείται μετά από αίτηση του ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διεξάγονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με χρήση στοιχείων του Taxisnet.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Δείτε τον σχετικό πίνακα

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications