Μόλις 4,1% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές –  άλλη μια fake δημοσκόπηση
Μόλις 4,1% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές –  άλλη μια fake δημοσκόπηση

Τη μικρότερη διαφορά της τελευταίας διετίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» για τις ευρωεκλογές.

Το κλείσιμο της ψαλίδας ανάµεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τη µικρότερη διαφορά της τελευταίας διετίας µεταξύ των δύο ισχυρών κοµµάτων (4,1% υπέρ της Ν∆) καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Έθνος της Κυριακής», που, παρότι διεξάγεται για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, επιβεβαιώνει µε σαφήνεια ότι ο λάιτ δικομματισμός των τελευταίων ετών τείνει να εδραιωθεί, έστω και µακριά από τα ποσοστά των περασµένων δεκαετιών.

Πέραν της νεκρανάστασης του δικοµµατισµού, η έρευνα καταγράφει τη σταθεροποίηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ στα ποσοστά (5%-8%), αλλά και µια σαφή τάση αντισυστηµικής ψήφου τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά του πολιτικού άξονα.

Το 1/3 περίπου των πολιτών δηλώνει ότι θα µπορούσε να επιλέξει σχηµατισµούς οι οποίοι βρίσκονται οριακά κοντά ή κάτω από το 3%, που θα µπορούσε να αποτελέσει µια δεξαµενή από την οποία θα προσπαθήσουν να αντλήσουν ψηφοφόρους τα δύο πρώτα κόµµατα στις εθνικές εκλογές, καθώς ένα αντίστοιχο ποσοστό (26%) δηλώνει ότι στις ευρωεκλογές θα ψηφίσει διαφορετικά από ό,τι στις βουλευτικές.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα ζητήµατα της έρευνας στα οποία απάντησαν οι ερωτώµενοι όσον αφορά την πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ηµερών.

Η κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει πόντους από την αύξηση του κατώτατου µισθού και την πρόσφατη «πειραµατική» έξοδο στις αγορές, µε το 64% και 51%, αντίστοιχα, των συµµετεχόντων να απαντούν πως οι κινήσεις αυτές προσανατολίζονται στη σωστή κατεύθυνση.

63% όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αντίθετα, η «πληγή» της Συµφωνίας των Πρεσπών δείχνει να είναι βαθιά, αφού το 63% όσων απάντησαν στην έρευνα έκριναν «αρνητική» την υπερψήφισή της από τη Βουλή µε 153 βουλευτές.

Στην ερώτηση αν από τα παραπάνω ωφελήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πλειοψηφία των συµµετεχόντων (σχεδόν 60%) κρίνει ότι κανένας από τους δύο δεν καρπώθηκε κάποιο όφελος.

Το συµπέρασµα της έρευνας για τις ευρωεκλογές, τις πρώτες που θα διεξαχθούν στη «σκιά» του Brexit, που έστω και συµβολικά δείχνει ότι το ευρωπαϊκό οικοδόµηµα σταδιακά θα µπορούσε να ξηλωθεί, είναι ότι οι πολίτες ψηφίζουν για την Ευρώπη, έχοντας όµως το βλέµµα τους στραµµένο στα ελληνικά πράγµατα.

Η πλειοψηφία (περίπου 70%) αναγνωρίζει ότι αυτές θα είναι σηµαντικές για το µέλλον τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας.
Επίσης, πιστεύει ότι στην ευρωκάλπη θα εκφραστεί και το κύµα δυσαρέσκειας για τις πολιτικές επιλογές της ελίτ των Βρυξελλών, µε το 40% να δηλώνει ανοιχτά ότι αυτό θα είναι το κριτήριο µε το οποίο θα προσέλθει να ψηφίσει, εν αντιθέσει µε το 33% που θα ψηφίσει για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το 24% που θα δώσει την ψήφο του µε κριτήρια εθνικών εκλογών, θέλοντας έτσι να επιβραβεύσει ή να τιµωρήσει την κυβέρνηση.capital.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications