Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ηλιακή καταιγίδα που θα χτυπήσει τη Γη
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ηλιακή καταιγίδα που θα χτυπήσει τη Γη

Οι έντονες ριπές του ηλιακού ανέμου απειλούν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές στις δομές του διαστήματος, από διαστημικά σκάφη και δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά αλλά και δομές στη Γη, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου η μαγνητική ασπίδα που προστατεύει τη Γη από τη θανατηφόρα ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία αποδυναμώνεται.

Ένα ρεύμα ηλιακού ανέμου που προέρχεται ένα «φαράγγι» στην ατμόσφαιρα του Ήλιου πρόκειται να χτυπήσει το μαγνητικό πεδίο της Γης την Πέμπτη, ανέφερε η SpaceWeather.com.

Η Γη είναι γενικά θωρακισμένη από τέτοια διαστημικά φαινόμενα χάρη σε μια αόρατη ασπίδα γνωστή ως μαγνητόσφαιρα.

Ωστόσο, κατά τις περιόδους που η μαγνητόσφαιρα του πλανήτη εξασθενεί, όπως όταν οι μαγνητικοί πόλοι της Γης αλλάζουν θέσεις, αυτή η εξασθένηση της μαγνητικής ασπίδας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή στον πλανήτη.

Στις αρχές του μήνα οι υπάλληλοι της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμοσφαιρικής Διαχείρισης και η βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία αποκάλυψαν ότι η θέση του μαγνητικού βόρειου πόλου κινείται γρηγορότερα από ό, τι συνήθως από την καναδική Αρκτική προς τη Σιβηρία της Ρωσίας, με τους επιστήμονες να κάνουν εικασίες για το τι θα συμβεί εάν η ξαφνική αντιστροφή των πόλων γίνει σύντομα.

Ωστόσο, ακόμη και οι συμβατικές ηλιακές καταιγίδες σε κανονικές συνθήκες μπορεί να είναι καταστροφικές όταν είναι αρκετά μεγάλες. Το 1859, μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα έκαψε σύρματα του τηλέγραφου και ξεκίνησε πυρκαγιές σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ηλιακή καταιγίδα που θα χτυπήσει τη Γη
Μια παρόμοια καταιγίδα το 1967 προκάλεσε διακοπή του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού επιτήρησης στην Αρκτική, ωθώντας το Πεντάγωνο να ξεκινήσει διαδικασίες ετοιμότητας για πυρηνικό πόλεμο.

Το 1989, μια γεωμαγνητική καταιγίδα προκάλεσε εννέα ώρες διακοπής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Hydro-Quebec, επηρεάζοντας παράλληλα τις ραδιοφωνικές συχνότητες HF παγκοσμίως.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών το 2011, η επανάληψη μιας καταιγίδας, όπως αυτή του 1859, θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ζημιά σε υποδομές που θα χρειαστεί έως και δέκα χρόνια για να επιδιορθωθούν.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications