Τα ΜΑΤ είχαν εντολή να ψεκάζουν χαμηλά για να μη φαίνονται τα χημικά στις κάμερες
Τα ΜΑΤ είχαν εντολή να ψεκάζουν χαμηλά για να μη φαίνονται τα χημικά στις κάμερες

Η στάση της αστυνομίας με την αλόγιστη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια του ειρηνικού συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία εγείρει πολλά ερωτήματα.

Μάλιστα, όσο έρχονται στο φως νέες πληροφορίες, τόσο περισσότερο εκθέτουν όσους αποφάσισαν τον χθεσινό σχεδιασμό αστυνόμευσης. Όπως μετέδωσε και ο ΣΚΑΪ, οι αστυνομικοί είχαν εντολές να παραμείνουν ψύχραιμοι και να δείξουν αυτοσυγκράτηση, αλλά όταν η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και οι αστυνομικοί δέχθηκαν επιθέσεις με μπουλόνια και πέτρες από μία μικρή ομάδα, τότε αποφασίστηκε να γίνει εκτεταμένη χρήση χημικών, που ουσιαστικά έδωσε το έναυσμα για να διαλυθεί το συλλαλητήριο.

Δεν προλάβαιναν να προμηθεύονται με χημικά

Ενδεικτικό της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τα χημικά και της επικίνδυνης κατάστασης που δημιούργησαν οι χειρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. ήταν πως το ειδικό όχημα διαχείρισης που εφοδίαζε με κρότου-λάμψης και χημικά τους αστυνομικούς στα σημεία της έντασης δεν προλάβαινε να κάνει δρομολόγια προκειμένου να μεταφέρονται τα «πολεμοφόδια» και να τροφοδοτεί τους αστυνομικούς.

Παράλληλα εντύπωση προκαλεί, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ότι από ασυρμάτους διαβιβάζονταν από νωρίς να γίνεται χρήση χημικών χαμηλά, προφανώς για να μη φαίνεται η έκταση και το εύρος από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Γιατί άφησαν τους κουκουλοφόρους να ξεκινήσουν τα επεισόδια

Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν τη στάση τους, καθώς επέτρεψαν στους κουκουλοφόρους να φτάσουν στα σκαλάκια της Βουλής, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν πως δεν μπορούσαν να κάνουν το παραμικρό νωρίτερα γιατί θα προκαλούσε μεγαλύτερη ένταση στο συλλαλητήριο.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως υπήρχαν μεν οι κουκουλοφόροι που ήταν οργανωμένοι, αλλά πίσω από αυτούς υπήρχαν και άτομα με ακάλυπτα πρόσωπα που ήταν διαδηλωτές, άρα θα υπήρχε μεγάλη σύγχυση αν επιχειρούσε η αστυνομία εξαρχής. Ουσιαστικά λένε πως θα τους έκαναν επίθεση γονείς με παιδιά και ηλικιωμένοι.

Τελικά όταν δόθηκε η εντολή για προσαγωγές και συλλήψεις ήταν πλέον αργά. Έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών και υπήρξε μεγάλο πρόβλημα για τα άτομα που ήταν στην πλατεία Συντάγματος, σε μία ειρηνική διαμαρτυρία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications