Φάκελος με ύποπτη σκόνη στη Λέσβο: Επτά άτομα σε καραντίνα – Σπεύδει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ
Φάκελος με ύποπτη σκόνη στη Λέσβο: Επτά άτομα σε καραντίνα – Σπεύδει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ

Συναγερμός σήμανε στις αστυνομικές αρχές της Λέσβου μετά τον εντοπισμό ενός φακέλου με σκόνη που εστάλη το απόγευμα της Τετάρτης στο γραφείο της πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσής Βιτζιλάκη, στη Μυτιλήνη.

Στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης - καλά στην υγεία τους - έχουν εισαχθεί πέντε εργαζόμενοι, ο νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου, καθώς κι ένας αστυνομικός που έπιασε το φάκελο παραλαμβάνοντας τον.

Κάποιοι από τους εργαζομένους που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο παραπονέθηκαν για ερεθισμό του βλεννογόνου της μύτης και του στόματος. Σύμφωνα πάντως με ιατρικές πηγές τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει εντελώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο φάκελος φέρεται να εστάλη στη Μυτιλήνη από την Ινδία με το ταχυδρομείο, είχε αποδέκτη σε αγγλική γλώσσα την πρύτανη του Πανεπιστημίου και όταν ανοίχτηκε από εργαζομένους στο γραφείο της, διαπιστώθηκε ότι απελευθερώθηκε μια σκόνη.

Το κτήριο Διοίκησης του ιδρύματος στην περιοχή της Βαρειάς Μυτιλήνης, αποκλείστηκε και φρουρείται από την Αστυνομία, ενώ περίπου τα μεσάνυχτα, υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αφίχθη στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με πτήση στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικών απειλών.

Το κλιμάκιο, μαζί με ειδικούς του «Δημόκριτου», θα παραλάβουν τον φάκελο και θα ελέγξουν τους χώρους του ιδρύματος.

Σε ανακοίνωση της η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου έκανε γνωστό ότι ανέστειλε «όλες τις ακαδημαϊκές και διοικητικές λειτουργίες στο Λόφο του Πανεπιστημίου στην Μυτιλήνη και ότι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα κτήρια του Λόφου μέχρι νεωτέρας».

Όπως αναφερεται στην ανακοίνωση το μεσημέρι της Τετάρτης «παρελήφθη στο γραφείο της Πρυτανείας στη Μυτιλήνη ύποπτος φάκελος και έκτοτε, σε πλήρη και αδιάλειπτη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ακολουθούμε όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για την διασφάλιση της απόλυτης ασφαλείας του Πανεπιστημίου και των ανθρώπων του».

«Σε κάθε περίπτωση, σας διαβεβαιώ ότι όλες και όλοι είναι ασφαλείς και ευελπιστούμε σύντομα να λήξει και η ταλαιπωρία των επτά μελών της κοινότητας μας που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο και, παρότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας, κρίθηκε σκόπιμο να διανυκτερεύσουν στο νοσοκομείο» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ενημέρωση:
Στο μεταξύ, κλιμάκιο 14 ατόμων της ΕΜΑΚ ειδικευμένοι για την αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικών απειλών ταξιδεύει με C 130 στη Λέσβο όπως και κλιμάκιο του Δημόκριτου.
Ο χώρος έχει αποκλειστεί προκειμένου με τις απαραίτητες ενέργειες, στολές και μεθοδολογία να γίνει η περισυλλογή.
Σε δεύτερο στάδιο οι διωκτικές αρχές θα διερευνήσουν ποιος είναι ο αποστολέας ενώ παράλληλα θα εξεταστεί στο Χημείο η άγνωστη ουσία.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications