Έχουμε μέχρι το 2068 να αποφύγουμε τη σύγκρουση αστεροειδή με τη Γη!
Έχουμε μέχρι το 2068 να αποφύγουμε τη σύγκρουση αστεροειδή με τη Γη!!!

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) έχει προειδοποιήσει ότι ο αστεροειδής Apophis θα μπορούσε να πλήξει τον πλανήτη μας το 2068.

Σύμφωνα με την έκθεση, που θα υποβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου, ο Apophis θα περάσει πολύ κοντά απο την Γη σε απόσταση μικρότερη από αυτή που μας χωρίζει από τη Σελήνη .

"Το μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του αστεροειδούς είναι ότι θα είναι πολύ κοντά στη Γη, ακριβώς στις 13 Απριλίου 2029 και σε απόσταση 38.000 χιλιομέτρων", αναφέρει το έγγραφο.

Η Σελήνη είναι περίπου 384.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Το ταξίδι του Apophis στις 13 Απριλίου του 2029 θα περάσει πολύ κοντά απο την Γη, που η βαρύτητα θα αλλάξει σημαντικά τη πορεία του. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο Apophis θα πλησιάσει τη Γη αρκετές φορές και η "πιο επικίνδυνη" προσέγγιση θα λάβει χώρα το 2068, όταν ο αστεροειδής είναι πιθανό να χτυπήσει την Γη.

Ο αστεροειδής Apophis, περίπου 325 μέτρα σε διάμετρο, ανακαλύφθηκε το 2004 και πήρε το όνομά του από τον ελληνικό θεό του σκότους και του χάους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, ύπαρχε η πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη το 2029, αλλά αργότερα οι ερευνητές της NASA υπολόγισαν ότι η πιθανότητα ότι ο Apophis θα έχει αντίκτυπο στον πλανήτη μας το 2029 είναι χίλιες φορές μικρότερη.

Ωστόσο,ο Alan Harris ένας ερευνητής στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, δήλωσε ότι «θα υπάρχουν επιπτώσεις» του Apophis στο απώτερο μέλλον. Από την πλευρά της, το Αστροφυσικό Παρατηρητήριο του Τορίνο Alberto Cellino παραδέχεται, επίσης ότι οι εμπειρογνώμονες «δεν μπορούν να υπολογίσουν τη συμπεριφορά» του αστεροειδή, διότι «η τροχιά του θα αλλάξει με απρόβλεπτο τρόπο» στο μέλλον.

Εικόνα του Apophis από το ESA Herschel Space Observatory, στις 9 Ιανουαρίου 2013.

©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications