Φλέγεται το Παρίσι: Εκτεταμένα επεισόδια – Πλαστικές σφαίρες ρίχνουν τα ΜΑΤ στα «κίτρινα γιλέκα»
Φλέγεται το Παρίσι: Εκτεταμένα επεισόδια – Πλαστικές σφαίρες ρίχνουν τα ΜΑΤ στα «κίτρινα γιλέκα»

Συμπλοκές, πετροπόλεμος και δακρυγόνα ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης, συνθέτουν το σκηνικό στις συγκεντρώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στο κέντρο του Παρισιού.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι οι κατασταλτικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε περιστατικά ωμής βίας. Στο βίντεο φαίνονται ότι τα γαλλικά ΜΑΤ κάνουν χρήση χημικών ενώ παράλληλα πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες.

Εσπευσμένα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σπεύδει στο Υπουργείο Εσωτερικών ενώ η Αστυνομία ζητά ενισχύσεις από τον Στρατό με ανάπτυξη επιπλέον 80 τεθωρακισμένων οχημάτων!

Οι πρώτες συγκρούσεις άρχισαν να σημειώνονται κοντά στα Ηλύσια Πεδία, κατά τη σημερινή μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας.

Ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος τους προσπαθώντας να σπάσει το μπλόκο κι οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα διαλύοντας το πλήθος. Στις 10.30 τοπική ώρα περισσότερα από 1.500 άτομα είχαν ήδη συγκεντρωθεί στη Λεωφόρο των Ηλυσίων και το κλίμα είναι ήδη πολεμικό.

Διαδηλωτές επιχειρούν να αποκλείσουν τον περιφερειακό στο Παρίσι
Ομάδα διαδηλωτών που τους εμπόδισαν οι αστυνομικοί να φθάσουν στην place de l’ Etoile επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν κράνη, μάσκες και γυαλιά που κουβαλούσαν για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα, στράφηκαν πίσω προς τον περιφερειακό της γαλλικής πρωτεύουσας για να αποκλείσουν την κυκλοφορία. Έστησαν οδόφραγμα και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις καταστολής για να τους απομακρύνουν.

Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» έχει οδηγήσει ήδη σε 481 προσαγωγές, ενώ άλλα 211 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.Ο αριθμός αυτός είναι ήδη μεγαλύτερος από το σύνολο των προσαγωγών (412) που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα το προηγούμενο Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου.Η αστυνομία έχει προβεί σε εκατοντάδες προληπτικές συλλήψεις (354 από το πρωί) ενώ υπό κράτηση τέθηκαν 127 άτομα – αριθμοί που αυξάνουν διαρκώς.

Ο πρωθυπουργός στο υπουργείο των Εσωτερικών
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ μετέβη γύρω στις 10 το πρωί τοπική ώρα στο υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Μποβώ προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοινού με τον αρμόδιο υπουργό Κριστόφ Καστανέρ και τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε το Ματινιόν.

Διέρρευσαν πληροφορίες για τη διάταξη των δυνάμεων ασφαλείας στις κινητοποιήσεις
Στο μεταξύ η εισαγγελία της πρωτεύουσας ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό της πηγής που διέρρευσε στο Διαδίκτυο πληροφορίες για ένα τμήμα του μηχανισμού των μέτρων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι δυνάμεις της τάξης για να αντιμετωπισθεί η μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι. Πρόκειται για τις πρώτες φωτογραφίες που δημοσίευσε πρώτο στην Ελλάδα το pronews.gr σήμερα το πρωί.

«Ένα υπηρεσιακό σημείωμα των υπηρεσιών ασφαλείας πρωτευούσης (DSPAP) σχετικά με το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί διέρρευσε στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα τεχνικό σημείωμα που απετέλεσε αντικείμενο ευρείας διάδοσης», αναφέρει η αστυνομία.
ύμφωνα με την ίδια πηγή, το σημείωμα αυτό «αφορά μόνον ένα μέρος των δυνάμεων, κατά βάση τις πιο ελαφρές κι ευέλικτες μονάδες που διατίθενται για να κτενίζουν σε ελάχιστο χρόνο το σύνολο του πεδίου δράσης».
«Για την ανάπτυξη των δυνάμεων, ελήφθη υπόψη» η διαρροή αυτή, προσθέτει η αστυνομία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός.

Σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας έχουν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα επιφυλακής, ιδίως δε στο Παρίσι, που το περασμένο Σάββατο υπήρξε θέατρο σκηνών σκληρής βίας, που εξέπληξαν την κοινή γνώμη σε Γαλλία και εξωτερικό. Για το τρέχον Σαββατοκύριακο έχουν κινητοποιηθεί 89.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 8.000 εκ των οποίων στο Παρίσι, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των γεγονότων αυτών.

Στο μεταξύ η «εθνική αστυνομία» αντέδρασε μέσω Τwitter στις πληροφορίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά παρόντες στη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου.

«Προσοχή ψευδής είδηση (fake News η νέα κλασική αριστερή καραμέλα)», γράφει η αστυνομία και προσθέτει «Υποτίθεται ότι βίντεο δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά που ανακατεύτηκαν με το πλήθος για να το διασπάσουν. Ψευδές. Όπως σε όλες τις διαδηλώσεις, οι αστυνομικοί με πολιτικά κάνουν διακριτικά συλλήψεις και δίνουν πληροφορίες για τις κινήσεις της πορείας».

Στις περισσότερες εικόνες των βίντεο, φαίνονται άτομα με χοντρά μπουφάν, κουκούλα ή κράνος στο κεφάλι και μόνο γνώρισμα ένα διακριτικό περιβραχιόνιο της αστυνομίας. «Εκείνο που δημιουργεί σύγχυση», εξήγησε στο ραδιόφωνο France Info ο Ζαν Μαρκ Μπαγιέλ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου των στελεχών για την εσωτερική ασφάλεια (SCSI-CFDT), είναι η ενδυμασία τους. Θα πρέπει, όμως, να μοιάζουν το περισσότερο δυνατό στα άτομα που παρακολουθούν, για να μπορέσουν να περάσουν απαρατήρητοι.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications