Η Κίνα ανακάλυψε πως να μετατρέψει το χαλκό σε χρυσό
Η Κίνα ανακάλυψε πως να μετατρέψει το χαλκό σε χρυσό

Κινέζοι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως να κάνουν χαλκό σε μια ουσία που είναι χημικά πολύ παρόμοια με το χρυσό.

Αποδείχθηκε σχεδόν η ίδια η "μεταλλαγή" χαλκού σε χρυσό, την οποία ο κάθε αλχημιστής ονειρευόταν κατά τον Μεσαίωνα. Σχετικά με αυτό το επιστημονικό επίτευγμα αναφέρει το περιοδικό Science Advances.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν τα άτομα του χαλκού επηρεάζονται από το πλάσμα του αργού, τότε η δομή του στοιχείου αλλάζει και τα άτομα του χαλκού σταματούν να αλληλεπιδρούν με το μονοξείδιο του άνθρακα και το οξυγόνο, δηλαδή, αρχίζουν να συμπεριφέρονται σαν τα ευγενή μέταλλα.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Χημικής Φυσικής του CAS στο Dalian υπό την καθοδήγηση του Dr. Jiang Sun.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το επίτευγμα θα επιτρέψει την αντικατάσταση του χαλκού με χρυσό σε χημικούς καταλύτες. Οι επιστήμονες προσπαθούν καιρό να βρουν αντικατάσταση του χρυσού ανάμεσα στα πιο κοινά και φθηνότερα αντικείμενα.

Ωστόσο, ούτε οι χημικοί ούτε άλλοι ειδικοί κατάφεραν να το κάνουν.

Ο Sun και οι συνεργάτες του προσέγγισαν την ανακάλυψή τους αργά και σταδιακά.

Στην αρχή μελέτησαν πώς αλλάζει η δομή των σωματιδίων διαφόρων υλικών μετά την επεξεργασία τους με ψυχρό πλάσμα.

Μετά την εξέταση ενός δείγματος χαλκού, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η δομή του δείγματος άλλαξε και κομμάτια μετάλλων σταμάτησαν να αλληλεπιδρούν με ορισμένες επιθετικές ουσίες.

Όταν μελέτησαν τις ιδιότητες του τροποποιημένου δείγματος, συνειδητοποίησαν ότι είναι πολύ παρόμοιες με τις ιδιότητες του χρυσού.

Τώρα ελπίζουν ότι θα καταστήσει δυνατή η μείωση του κόστους των χημικών καταλυτών και η χρήση χρυσού για άλλους σκοπούς, για παράδειγμα στην παραγωγή ηλεκτρονικών, όπου δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση της χρήσης χρυσού.

©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications