Η άθικτη σαρκοφάγος έκρυβε μούμια 3.000 ετών
Η άθικτη σαρκοφάγος έκρυβε μούμια 3.000 ετών

Σε μία εξαιρετικά σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στην πόλη Λουξόρ της Αιγύπτου, όπου εντόπισαν μία πολύ καλά διατηρημένη μούμια γυναίκας ηλικίας… 3.000 ετών!

Η μούμια ήταν μέσα στις μια από τις δύο σαρκοφάγους που εντόπισε μια γαλλική αποστολή στη νεκρόπολη Αλ-Ασασίφ στη δυτική ακτή του ποταμού Νείλου. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που άνοιξαν σαρκοφάγο η οποία μέχρι σήμερα παρέμενε απόλυτα σφραγισμένη.

Η γυναίκα ονομαζόταν Thuya, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ωστόσο συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να γίνει ακριβής ταυτοποίηση της μούμιας.

Σχετικά με την ανακάλυψη ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Καλίντ αλ-Ανάνι είπε, «η μια σαρκοφάγος χρονολογείται από την εποχή της 17ης δυναστείας ενώ η δεύτερη είναι από την 18η δυναστεία».

Η 18η δυναστεία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ., μια περίοδο στην οποία έζησαν ορισμένοι από τους πιο γνωστούς φαραώ, όπως ο Τουταγχαμών και ο Ραμσής ο 2ος.

Ο τάφος στον οποίο βρέθηκαν οι δύο σαρκοφάγοι ανήκε στον Thaw-Irkhet-If, τον επιβλέποντα των μουμιοποιήσεων στον ναό του Μουτ στο Καρμάκ.

Ο τάφος που περιέχει μούμιες, σκελετούς και κρανία, χρονολογείται περίπου το 1.000 π.Χ.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters/Telegraph

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications