Το ΝΑΤΟ κάνει άσκηση-μαμούθ στο κατώφλι της Ρωσίας με 50.000 στρατιώτες, μαχητικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία [βίντεο]
Το ΝΑΤΟ κάνει άσκηση-μαμούθ στο κατώφλι της Ρωσίας με 50.000 στρατιώτες, μαχητικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία [βίντεο]

Περίπου 50.000 στρατιώτες, 10.000 οχήματα και 300 μαχητικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία λαμβάνουν μέρος στη μεγαλύτερη άσκηση στη μεταψυχροπολεμική περίοδο που ξεκινά σήμερα το ΝΑΤΟ στη Νορβηγία.

Η άσκηση Trident Juncture 2018 για την προετοιμασία των μελών του για την περίπτωση αμοιβαίας συνδρομής θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο. Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής προβλέπει τη συνδρομή και των 29 μελών σε περίπτωση επίθεσης αντιπάλου σε ένα άλλο κράτος-μέλος.

«Τα τελευταία χρόνια η περιοχή γύρω από την Ευρώπη έχει γίνει λιγότερο ασφαλής», επεσήμανε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στην άσκηση. «Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε κάθε εταίρο απέναντι σε κάθε είδος κινδύνου».

Η Ρωσία «λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα»

Το ότι αυτό το μήνυμα στρέφεται κυρίως προς τη Ρωσία είναι ξεκάθαρο. Παρ' όλο που οι υπεύθυνοι δεν θέλουν να το πουν ευθαρσώς. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν γίνονταν πια ασκήσεις για την περίπτωση αμοιβαίας συνδρομής. Το 2014 όμως η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας και άρχισε να ενισχύει ομάδες προσκείμενες προς τη Μόσχα. Έκτοτε συμμαχικοί εταίροι ειδικά από τις ανατολικές χώρες επιμένουν σε μια προετοιμασία για την περίπτωση αμοιβαίας συνδρομής.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει αντίθετη άποψη για την κατάσταση. Η άσκηση του ΝΑΤΟ συμβάλει στην αποσταθεροποίηση στην περιοχή, δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια.

Το ΝΑΤΟ πετά το μπαλάκι στη Ρωσία επισημαίνοντας ότι και η Μόσχα διέταξε πρόσφατα μεγάλη στρατιωτική άσκηση προετοιμασίας για μάχες μεγάλων διαστάσεων.

 

 

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications