68χρονος προσβλήθηκε από μια σπάνια ασθένεια που του μετέδωσε η γάτα του
68χρονος προσβλήθηκε από μια σπάνια ασθένεια που του μετέδωσε η γάτα του

Έντονη ανησυχία προκάλεσαν στου γιατρούς του Μισσούρι των ΗΠΑ τα εξογκώματα που εμφάνισε ξαφνικά ένας 68χρονος άνδρας στον λαιμό του. Είναι πεπεισμένοι, ότι υπαίτιος της λοίμωξης είναι η γάτα του.

Ο άνδρας, που έχει παραμείνει ανώνυμος, εμφάνισε πυρετό για μια εβδομάδα και ύστερα εμφανίστηκαν τα οιδήματα στη δεξιά πλευρά του λαιμού του, τα οποία μέσα σε διάστημα δύο μηνών, έχουν μεγαλώσει επικίνδυνα.

Σημειώνεται, ότι δύο ημέρες πριν την εμφάνιση των εξογκωμάτων στον άνδρα, η γάτα πέθανε από μια ασθένεια, γνωστή ως λευχαιμία των αιλουροειδών.

Πηγαίνοντας στο νοσοκομείο, ο ίδιος διαγνώστηκε με αδενική τουλαραιμία, μία σπάνια και εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που συναντάται συνήθως στους αρουραίους, τα πτηνά και τα κατοικίδια, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο.

Προκαλείται από τα βακτήρια που ονομάζονται Francisella tularensis και η ασθένεια επιτίθεται στο δέρμα, τα μάτια, τους λεμφαδένες και τους πνεύμονες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως πρησμένους και επώδυνους λεμφαδένες, πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και εξάντληση.

Η αδενική ταλαρεμία μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους μέσω διαφόρων οδών, συμπεριλαμβανομένων τσιμπήματα εντόμων και άμεσης έκθεσης σε μολυσμένο ζώο, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η θεραπεία είναι συνήθως με αντιβιοτικά. Στην περίπτωση αυτή, ο 68χρονος συνταγογράφησε δοξυκυκλίνη, που είναι για την αντιμετώπιση ποικίλων μολύνσεων, για τέσσερις εβδομάδες. Μέσα σε πέντε ημέρες, τα «καρούμπαλα» μειώθηκαν σε μέγεθος και μέσα σε τρεις εβδομάδες όλα είχαν ξεκαθαρίσει.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications