Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία
Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία

Τον ΟΗΕ κατήγγειλε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι παρεμποδίζει την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι, όταν ρώτησαν γιατί δεν μπορεί η UNESCO να συμμετάσχει ενεργά στην αποκατάσταση της Παλμίρας, από τις εξηγήσεις που δόθηκαν «αποδείχθηκε το πολιτικό τμήμα της γραμματείας του ΟΗΕ εξέδωσε τον περασμένο Οκτώβριο μυστική οδηγία την οποία απέστειλε σε όλο το σύστημα του ΟΗΕ, απαγορεύοντας σε όλους τους οργανισμούς που εντάσσονται στο σύστημα αυτό, να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε προγράμματα που σχετίζονται με την ανόρθωση της οικονομίας στη Συρία.

αΜόνο ανθρωπιστική βοήθεια και τίποτα άλλο. Τέθηκε όρος που έλεγε ότι μόνο μετά την επίτευξη προόδου στη λεγόμενη διαδικασία μετάβασης μπορούν να ασχοληθούν με την ανόρθωση της Συρίας».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προέβη στη δήλωση αυτή μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε στην Μόσχα με τον Λιβανέζο ομόλογο του Τζεμπράν Μπαζίλ, καταγγέλλοντας παράλληλα και τις ΗΠΑ για την στάση τους στο θέμα της επιστροφής των προσφύγων, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να φρενάρει τη διαδικασία επιστροφής των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν τις διεθνείς οργανώσεις στη Συρία για να επιτύχουν τους δικούς τους γεωπολιτικούς τους στόχους κάτι που αντιβαίνει όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στις αρχές του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ η Ρωσία συμβάλλει ενεργά στην επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία από άλλες χώρες και ιδιαίτερα από τον Λίβανο.

«Το Κέντρο υποδοχής και κατανομής προσφύγων που έχει δημιουργηθεί στην Συρία σχεδόν καθημερινά ενημερώνει για εκείνα τα σημεία τα οποία είναι έτοιμα να δεχθούν πρόσφυγες οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στις εστίες τους», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι μόνο τον περασμένο μήνα από τον Λίβανο στη Συρία επέστρεψαν περίπου επτά χιλιάδες πρόσφυγες».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Ιντλίμπ είπε ότι τις προσεχείς μέρες η Μόσχα και η Άγκυρα θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον διαχωρισμό των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης που είναι έτοιμες να συνεργαστούν για την διευθέτηση της κρίσης από την οργάνωση «Τζεμπάτ Αλ Νούσρα» την οποία η Μόσχα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και η οποία πραγματοποιούσε επιθέσεις κατά της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τέλος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν συνομιλίες με την Άγκυρα για το θέμα της Συρίας, ενώ στις συνομιλίες αυτές είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, τις οποίες χαρακτήρισε ως «σημαντικές».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications