Το ηλεκτρονικό παρακράτος είναι πάλι εδώ μετά τις φωτιές στο Μάτι 🔥. Πώς λειτουργεί
Το ηλεκτρονικό παρακράτος είναι πάλι εδώ μετά τις φωτιές στο Μάτι 🔥. Πώς λειτουργεί

Αμέσως μετά τις φωτιές στο Μάτι και τον τραγικό θάνατο 90 ανθρώπων ενεργοποιήθηκε πάλι, σε όλο του το μεγαλείο, το ηλεκτρονικό παρακράτος που είχαμε δει πριν κάποια χρόνια.

Με συντονισμένες επιθέσεις στην αλήθεια, εφαρμόζοντας τακτικές και μαθήματα από τις πρόσφατες εκλογές σε ΗΠΑ και Brexit, αλλά και πρόσφατες εμπειρίες από προηγούμενες Ελληνικές εκλογές έγινε προσπάθεια για μια ανήθικη επικοινωνιακή διαχείριση. Ας δούμε όμως πώς λειτουργεί σε πρακτικό επίπεδο:

Πόλεμος στο Διαδίκτυο. Μερικές βασικές γνώσεις:
Αν θέλει κάποιος να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις για το τι συμβαίνει στο Internet, αναφορικά με τους Κομματικούς Στρατούς και την Προπαγάνδα, η έρευνα του δημοσιογράφου Γιάννη Καραμαγκάλη, είναι το σημείο αναφοράς.

To 2017 o Γιάννης έκανε μια λεπτομερή και αντικειμενική έρευνα, που παρουσιάζει μεταξύ άλλων θέματα όπως: διαχείριση πολλών λογαριασμών, τα μυστικά και το «ψυγείο», πως φτιάχνονται οι στρατοί, η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα της ΝΔ

Η απόφαση για την οποία μετάνιωσε ο Αλέξης Τσίπρας το 2012
Η πρώτη επίσημη γνωριμία της κοινής γνώμης με τον ηλεκτρονικό πόλεμο έγινε μπροστά στον φακό της Λίνας Παπαδάκη. O Τσίπρας είχε δώσει το ΟΚ στην κάμερα να δείξει πρόσωπα και πράγματα

Ήταν η παρθενική, τηλεοπτική, δημόσια εμφάνιση της ομάδας επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνήθιζε να αποκαλεί τον εαυτό της, χιουμοριστικά, «γιάφκα».

Μεταξύ αστείου και σοβαρού, παραδέχονταν ότι καθένας από αυτούς έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται δεκάδες λογαριασμούς, μέσω των οποίων επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα, να διαχύσουν πληροφορίες και να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

«Δεν κάνουμε επιθέσεις, απλά σχολιάζουμε και αποκαλύπτουμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Λίγο αργότερα, ένας απ’ αυτούς, καθώς είχε πια χαλαρώσει, ομολόγησε, μπροστά στην κάμερα (στο 2.36 του βίντεο), ότι το φόρτε του ήταν οι διαδικτυακοί καβγάδες «είτε ομαδικά, σε συνεννόηση με άλλους ομοϊδεάτες μου, είτε ατομικά».

Ήταν τέτοια η επιτυχία της ομάδας που ακόμη και ο Ολλανδός επικεφαλής της επικοινωνιακής καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα ενδιαφέρθηκε να μάθει «ποια εταιρεία κρύβεται πίσω από τον διαδικτυακό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ»!

Πριν τις φωτιές
Η ακούσια παραδοχή του υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη περί «μηνιαίων reports με τα οποία παρακολουθούμε τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα στα social media» είχε φέρει στην επικαιρότητα τις ευφάνταστες και αμφιλεγόμενες μεθόδους που η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί. Είναι κοινός τόπος ότι οι κρισιμότερες πολιτικές μάχες δεν δίνονται πια μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά και στο Internet.

Οι φωτιές στο Μάτι – Ηλεκτρονικός πόλεμος κατά της πραγματικότητας
Το Βήμα σε σημερινό του άρθρο, που υπογράφει η δημοσιογράφος Δήμητρα Κρουστάλλη, αναλύει λεπτομερώς τι συμβαίνει: Μάτι: Βγήκαν από… υπόγεια τα τρολ του Μαξίμου
Μπλοκαρίσματα ενοχλητικών για την κυβέρνηση αναρτήσεων στο Facebook και άνοιγμα ή ενεργοποίηση δεκάδων ψεύτικων λογαριασμών στο Twitter.
Μια «μάχη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δόθηκε τις ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Ματι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερης σημασίας για την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Μπλοκαρίσματα ενοχλητικών για την κυβέρνηση αναρτήσεων στο Facebook και άνοιγμα ή ενεργοποίηση δεκάδων ψεύτικων λογαριασμών στο Twitter, μέσω των οποίων διαχεόταν η γραμμή της κυβέρνησης για τους υπεύθυνους της τραγωδίας, χτύπησαν καμπανάκι συναγερμού σε όσους ασχολούνται με αυτά τα θέματα.

Η δραστηριότητα των troll του ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα του 2015 μειώθηκε σημαντικά, άλλωστε κάποιοι από αυτούς προσελήφθησαν στο δημόσιο σε υπουργικά γραφεία. Ωστόσο κάθε φορά που η κυβέρνηση βρισκόταν στριμωγμένη, ειδικά όταν έδινε δύσκολες κοινοβουλευτικές μάχες, κάποιοι λογαριασμοί «αποψύχονταν» και άρχισαν τις εχθροπραξίες με τους αντιφρονούντες, κυρίως της ΝΔ, η οποία έχει αντίστοιχο μηχανισμό, μικρότερης όμως κλίμακας.

Ο Φλορενς Τσελαι με λίγες γραμμές κώδικα βρήκε τί και πώς γράφτηκε στο ελληνόφωνο twitter τις ημέρες των πυρκαγιών.
Μπορείτε να διαβάσετε το αποτέλεσμα όπως δημοσιεύεται στο JAJ Journalists about Journalism
Ενταση, πόλωση και νέοι “λογαριασμοί” στο twitter τις μέρες των πυρκαγιών
“Η πόλωση στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με το θέμα των πυρκαγιών θυμίζει άλλες εποχές: “αγανακτισμένους” 2011, προεκλογική περίοδο 2012, δημοψήφισμα.
Το μενού τα έχει όλα: Προσωπικές διαμάχες μεταξύ χρηστών, τουιτερικό ξεκατίνιασμα δημοσιογράφων, προφίλ που γεννήθηκαν τα ξημερώματα απλώς και μόνο για να καταγγείλουν τη μια ή την άλλη πλευρά. Προς το παρόν, αυτό που εύκολα διαπιστώνει κανείς είναι ότι στο διαδίκτυο “ασκείται” η Δημοκρατία στη χειρότερη και την καλύτερη μορφή της. Κομβικό σημείο για να επικρατήσει η…καλύτερη είναι -κατά τη γνώμη μας- η κριτική σκέψη με την οποία θα πρέπει οι πολίτες να “θωρακιστούν”, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως υπεύθυνοι καταναλωτές και παραγωγοί πληροφοριών.

Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα διακίνησης ειδήσεων από τον καθένα δημιουργεί την ανάγκη συγκρότησης συγκεκριμένων ικανοτήτων του αποδέκτη. Αυτό που ονομάζουμε news ή media literacy. Οχι απαραίτητα για να αποκαλύψει το ψέμα αλλά για να δημιουργηθούν αντιστάσεις μέσω της κριτικής σκέψης, επιθυμία για περαιτέρω έρευνα και διασταύρωση. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, λοιπόν, αποφασίσαμε να ελέγξουμε τη διαδικτυακή “κατάσταση” παραγωγής και διάδοσης ειδήσεων, απόψεων και τάσεων στο twitter, τις κρίσιμες μέρες των πυρκαγιών.”

Facebook, 2 πρακτικές
Δεκάδες συντονισμένοι χρήστες κάνουν report ειδήσεις και συνδέσμους που τους ενοχλούν είτε σαν spam, είτε σαν περιεχομένου βίας σ@ξ κλπ

2 χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τις δεκάδες
📰Το link με την είδηση για τον Βερναρδάκη και τον Τσίπρα που είναι μόνο 44 ετών από γνωστή και έγκυρη ιστοσελίδα, μετά από μαζική αναφορά, οι αλγόριθμοι του Facebook το χαρακτήρισαν σαν spam . Κατά συνέπεια το Facebook κατέβασε τις αναρτήσεις που είχαν γίνει, και δεν μπορούσε κανείς να το ξαναποστάρει. Κατόπιν επικοινωνίας μου με το Facebook έγινε επαναφορά.

📰Το link με την φωτογραφία και την ιστορία των δύο τραγικών διδύμων που κάηκαν και τα έψαχναν οι γονείς τους, το έκαναν report σαν «σ@ξουαλικού περιεχομένου»! Όχι μόνο το έβγαλαν από παντού, αλλά και το προφίλ μου, μπλοκαρίστηκε για 30 ημέρες, επειδή το είχα αναρτήσει.

2. Δεκάδες ψεύτικα προφίλ, σχολιάζουν και προσπαθούν να επηρεάσoυν τη κοινή γνώμη
Παράδειγμα: Δύο ψεύτικα προφίλ με την ίδια φωτογραφία γράφουν ταυτόχρονα σχόλια εναντίον του Κ. Μητσοτάκη.

H πρώτη ανάλυση κάποιας αναφοράς είναι πάντα αλγοριθμική. Στο Facebook και το Τwitter γίνονται χιλιάδες αναρτήσεις ανά δευτερόλεπτο. Ό,τι αναρτούμε πρέπει να συμβαδίζει με την πολιτική περιεχομένου (εκφράσεις, λέξεις, εικόνες).
Δείτε αναλυτικά εδώ: https://korikis.com/facebook-kanones-anartiseis/

2️⃣🖱Είναι σημαντικό να γίνεται report σε κάθε τι που βλέπουμε από Τρολ, ανάρτηση , προφίλ κλπ. Παίζουν με τα νούμερά και τον αλγόριθμο. Όσο δεν ενημερώνουμε Facebook και Twitter για το τι γίνεται θα 💪νικούν. Δείτε στην εικόνα πως ενημερώνεις το Twitter και το Facebook.

Διαχειριστές σελίδων πρέπει να κάνουν domain verification στο facebook όπως περιγράφεται εδώ: ➡https://www.facebook.com/business/help/286768115176155 .Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αναφορές σχετικά με το domain τους να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Από korikis.com/..

Η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια,like στην σέλιδα facebook:

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications