Φλέγεται η Σουηδία: Καταδρομικές επιχειρήσεις μεταναστών τίναξαν στον αέρα πόλεις – Χαοτική κατάσταση
Φλέγεται η Σουηδία: Καταδρομικές επιχειρήσεις μεταναστών τίναξαν στον αέρα πόλεις – Χαοτική κατάσταση

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Σουηδία καθώς ομάδες μεταναστών δημιούργησαν επεισόδια με εμπρησμούς αυτοκινήτων και οργανωμένες επιθέσεις σε κωμοπόλεις. Για οργανωμένο σχέδιο μίλησε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας ενώ η ανησυχία των πολιτών αυξάνεται συνεχώς από τα βίαια περιστατικά με πρωταγωνιστές κυρίως μετανάστες.

Βανδαλισμοί και πυρπολήσεις έλαβαν χώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, καθώς και σε περιοχές γύρω από αυτήν. Η αύξηση της βίας δικαιώνει το λαϊκιστικό κόμμα των Σουηδών που τάσσεται κατά της μετανάστευσης, ενώ οι χειρισμοί της Κυβέρνησης και η στάση της σε τέτοιου τύπου ακραία περιστατικά είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

Ομάδες νέων πυρπόλησαν αυτοκίνητα και προκάλεσαν ταραχές την περασμένη νύκτα στη σουηδική πόλη Γκέτεμποργκ και σε λίγες κωμοπόλεις γύρω απ’ αυτή, ενώ ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δήλωσε πως οι επιθέσεις έμοιαζαν οργανωμένες.

«Μοιάζει καλά οργανωμένο, σχεδόν σαν στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξή του στο σουηδικό ραδιόφωνο, όμως δεν είπε ποιος μπορεί να οργάνωσε τις βιαιότητες. «Η κοινωνία πάντα αντιδρά έντονα σε τέτοιου είδους πράγματα», δήλωσε.

Η αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών για τη βία που συνδέεται με συμμορίες καθώς και για άλλα βίαια περιστατικά έχει γίνει κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.

Οι αρχές δεν γνωστοποίησαν το τι μπορεί να προκάλεσε τα βίαια επεισόδια και επιβεβαίωσε μόνο ότι ενεπλάκησαν σ’ αυτά συμμορίες νέων, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των ταραχοποιών. Σποραδικά βίαια επεισόδια σημειώνονται τα τελευταία χρόνια σε κωμοπόλεις στη Σουηδία στο τέλος των θερινών μαθητικών διακοπών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως μέχρι 100 αυτοκίνητα είτε πυρπολήθηκαν είτε υπέστησαν βανδαλισμούς στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, καθώς και σε γειτονικές κωμοπόλεις όπως το Τρολχάταν, μια βιομηχανική περιοχή με υψηλή ανεργία, και το Φάλκενμπεργκ.

«Πιστεύουμε πως έως και 100 αυτοκίνητα κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ούλα Μπρεμ. «Ήταν οργανωμένοι και είχαν προετοιμαστεί». Λίγα αυτοκίνητα κάηκαν επίσης στη διάρκεια της νύκτας στη Στοκχόλμη.Ο νόμος και η τάξη είναι κεντρικό θέμα ενόψει των εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου, καθώς περισσότεροι από 40 άνθρωποι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν πέρυσι στο πλαίσιο της βίας των συμμοριών που αυξάνεται στη Σουηδία.

Παρά την οικονομική ανάπτυξη που για χρόνια ζήλευε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οι Σοσιαλδημοκράτες του Λεβέν, το μεγαλύτερο κόμμα στον σημερινό μειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό, ετοιμάζονται για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα που είχαν ποτέ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Εκτός από την άνοδο της βίας, οι ψηφοφόροι ανησυχούν για τις ρωγμές στο σύστημα πρόνοιας, την πτώση των επιδόσεων στα σχολεία και τις επιπτώσεις από την αύξηση της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της οποίας περίπου 160.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο το 2015 στη Σουηδία. Οι ανησυχίες έχουν ωφελήσει το λαϊκιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών που τάσσεται κατά της μετανάστευσης και μπορεί να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications