Για Εξήντα Σεντς ;
Για Εξήντα Σεντς ;

-του Πέτρου Ασσιώτη*
Mετά το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας από τον τότε κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ήταν μέγα σφάλμα του Ελληνισμού της Κύπρου να συναινέσει στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις 23ης Απρίλιου 2003.

Βέβαια το θέμα ήταν προσυμφωνημένο στις διαπραγματεύσεις από παλαιότερα, απλώς ωρίμασε ο χρόνος με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίγες μέρες πριν, στις 16η Απριλίου στην Στοά του Αττάλου από τον τότε Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Με το άνοιγμα τους στην ουσία εξελίχθηκαν σε συνοριακά σημεία, με παρουσίαση ταυτότητας ή διαβατήριου για να μεταβείς στην κατεχόμενη γη μας.
Ταυτόχρονα εξοικείωσαν μια μερίδα του κόσμου με την κατοχή.

Η εξοικείωση με την κατοχή διαγράφει από την μνήμη ότι αυτό που λέγεται νεκρή ζώνη είναι η γραμμή αντιπαράταξης της Εθνικής Φρουράς με τον Αττίλα.
Και αν οι Τούρκοι σταμάτησαν να πυροβολούν και να σκοτώνουν όποιον πηγαίνει να μαζέψει σαλιγκάρια, και αν έγιναν σύνορα τα οδοφράγματα, απλά ο Αττίλας είναι πάντα σε επιθετική διάταξη.

Μας θλίβει που για 60 σεντς διαφορά το λίτρο από τα καύσιμα με προδιαγραφές στις ελεύθερες περιοχές, καθημερινώς οι συμπατριώτες μας σχηματίζουν ουρές στα οδοφράγματα για φτηνά μεν αλλά κακής ποιότητας καύσιμα από τους Τούρκους.
Σε σταθμούς χτισμένους παράνομα σε κλεμμένες περιουσίες δικές μας περιουσίες.
Βέβαια όσα γλυτώσουν τώρα, με τα 60 σεντς, θα τα πληρώσουν στους μηχανικούς αργότερα λόγω της εκτός προδιαγραφών καύσιμα.
Ήδη έχουν εμφανιστεί σε συνεργεία τα πρώτα κρούσματα βλαβών από εκτός προδιαγραφών καύσιμα.

Αν ρωτήσεις όλους αυτούς γιατί βοηθούν οικονομικά τον εχθρό τους, θα σου βρούνε χίλιες δυο δικαιολογίες στην προσπάθεια τους, ίσως να πείσουν και τον εαυτό τους ότι δεν κάνουν κακό στον τόπο τους.
Πέραν των καθημερινών ημερών, δεν σεβάστηκαν ούτε την 11ην Αυγούστου, μέρα που σκότωσε ο Αττίλας τον Σολωμό Σολωμού, ούτε ακόμα την 14ηνκαι 15ηνΑυγούστου, μέρες της δεύτερης παράνομης εισβολής.
Ειδικά εκείνες τις μέρες ακόμα μεγαλύτερες ουρές αυτοκινήτων στα οδοφράγματα για τα 60 σεντς.

Βέβαια και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε νοιάζεται αν χάνει εισοδήματα από δασμούς από τις πωλήσεις καυσίμων στα κατεχόμενα ή αν αυτό εξευτελίζει τους πολίτες της στους Τούρκους.
Δεν σκέφτεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση, μειώνοντας έστω και προσωρινά τις τιμές των καυσίμων από την μείωση των υπέρογκων δασμών που επιβάλει σε αυτά;

Κάτι πήγε να κάνει για να σταματήσει το φαινόμενο αρχικά η Υπηρεσία Τελωνίων αλλά τους είπαν να κάτσουν φρόνιμα.
Φαίνεται πως η εξοικείωση με την κατοχή θα προχωρήσει ακόμα ένα σκαλοπάτι πάρα πέρα, είτε με την ευλογία είτε με την αδράνεια της.

Εσύ συμπατριώτη που πας για φτηνά καύσιμα στον εχθρό της χώρας σου, έχεις ακούσει κανένα Ισραηλινό να περάσει στην αντίπερα όχθη για να αγοράσει φτηνά πράγματα από τους Παλαιστίνιους που τους έχει για εχθρό του;
Άσχετα αν εκεί ο καταπατητής είναι ο Ισραηλινός.

Εσύ συμπατριώτη που για 60 σεντς το βρίσκεις σωστό να βοηθάς οικονομικά τον Τούρκο που κατέχει σχεδόν την μισή μας πατρίδα και εποφθαλμιά την υπόλοιπη;
Εσύ συμπατριώτη που πας για φτηνά καύσιμα ξέρεις πως στο τέλος της μέρας χάνεις κάθε ίχνος αξιοπρέπειας στα μάτια του Τούρκου;
Το δε βράδυ που μετρά την είσπραξη γελά εις βάρος όλων μας;
Ξέρεις ότι για αυτά τα γέριμα τα 60 σεντς μας καταγράφουν οι υπηρεσίες των ξένων πρεσβειών όλους σαν αναξιοπρεπή λαό;
Και υπολογίζουν πως οποιανδήποτε λύση Τουρκικών προδιαγραφών μας σερβιρίσουν θα την δεχτούμε λόγω του ότι χάνουμε για 60 σεντς την αξιοπρέπεια μας;

Τελικά συμπατριώτη, μόνο 60 σεντς αξίζει η οικογένεια σου, οι φίλοι σου, οι γείτονες σου και ο τόπος σου;
*Πρόεδρος της Κίνησης Προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. onisilos.gr

Post A Comment:

1 comment

georgiosείπε...

...στην ΜΙΚΡΑΝ ΑΣΙΑΝ πολλοι κεφαλαιοκρατες ΕΛΛΗΝΕΣ γνωριζαν για την σφαγη πολυ καιρο πριν και αντι να αγορασουν τραινα γεματα με οπλα να βοηθησουν τον λαον πανικοβλητοι στελναν το χρυσαφη τους στην ΕΛΛΑΔΑ να το σωσουν,οποτε φιλε ελευθερε αετε,ειδικα για τα 60 σεντς και 10 να ηταν τα ιδια θα εκαναν,δεν υπαρχει ελπιδα καμια...!!!

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications