Ανθρωποθυσία 140 παιδιών χωρίς καρδιές ανακαλύφθηκε στο Περού!
Ανθρωποθυσία 140 παιδιών χωρίς καρδιές ανακαλύφθηκε στο Περού!

Η μεγαλύτερη μαζική ανθρωποθυσία παιδιών στην Λατινική Αμερική και πιθανότατα στην παγκόσμια ιστορία ανακαλύφθηκε κοντά σε ένα γκρεμό στη βόρεια ακτή του Περού, σύμφωνα με επίσημη έκθεση του National Geographic.

Πάνω από 140 παιδιά και 200 μικρά λάμα θυσιάστηκαν σε μια μακάβρια ομαδική τελετουργική τελετή που έλαβε χώρα πριν από περίπου 550 χρόνια, στην περιοχή Huanchaquito γνωστή ως Las Llamas. Τότε ήταν κέντρο εξουσίας της προκολομβιανής αυτοκρατορίας των Chimú η οποία επεκτεινόταν κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού Ωκεανού. Αρκετά κοντά βρίσκεται το Chan Chan, αρχαίο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Οι ηλικίες των παιδιών που φέρεται να θυσιάστηκαν είναι 5 έως 14 ετών, με τα περισσότερα από αυτά να είναι μεταξύ 8 και 12 ενώ των λάμα 18 περίπου μηνών. Οι σκελετοί τόσο των παιδιών, όσων και των ζώων δείχνουν πως έχουν κακώσεις στο στέρνο και τα πλευρά, που πιθανότατα προκλήθηκαν από το μαχαίρι.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είχαν κόψει και ανοίξει το στέρνο των θυμάτων ενώ ήταν ακόμα ζωντανά για να τους αφαιρέσουν τις καρδιές. (!)

Επιπρόσθετα, τα πρόσωπα των παιδιών ήταν βαμμένα με μία κόκκινη χρωστική ουσία με βάση τον κινναβαρίτη. Τα παιδιά ήταν θαμμένα κοιτώντας δυτικά προς τη θάλασσα ενώ τα λάμα κοιτώντας προς τα ανατολικά- στις κορυφές των Άνδεων. «Τα λάμα ήταν πολύ σημαντικά γιατί αποτελούσαν θεμελιώδες κομμάτι της οικονομίας τους», δήλωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας Gabriel Prieto από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Trujillo ο οποίος έμεινε έκπληκτος από τα ευρήματα. Εντοπίστηκαν επίσης κυκλικές πατημασιές ανθρώπων και ζώων που υποδεικνύει ότι τα παιδιά περπάτησαν χιλιόμετρα μέχρι τον θάνατο τους στο κέντρο του χώρου της θυσίας. Οι αρχικές αναλύσεις DNA δείχνουν ότι τα θύματα προέρχονταν από διαφορετικές εθνολογικές ομάδες των Chimú.

Ακόμα βρέθηκαν απομεινάρια τριών ενηλίκων, ενός άνδρα και δύο γυναικών, που είχαν δεχτεί χτυπήματα από αμβλύ αντικείμενο στο κεφάλι. Οι ερευνητές εκτιμούν πως ίσως να έπαιξαν κάποιον ρόλο στην τελετή η οποία δεν έχει εξακριβωθεί ακριβώς για ποιο λόγο έγινε. Πιστεύεται ότι τα παιδιά θυσιάστηκαν ως μια απόπειρα να εξευμενίσουν τους θεούς λόγω των κλιματολογικών αλλαγών που είχαν πλήξει την περιοχή. Το φαινόμενο El-Niño προκαλούσε εκτεταμένες βροχές και πλημμύρες, που δυσχέραιναν την αλιεία και κατέστρεφαν τα αρδευτικά κανάλια που είχαν χτίσει οι Chimú.

«Πιθανόν προσέφεραν στους θεούς το πιο σημαντικό που είχαν ως κοινωνία και το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά, γιατί εκπροσωπούν το μέλλον», ανέφερε ο Gabriel Prieto. Οι Chimú που λάτρευαν το φεγγάρι (Si) ως την κύρια θεότητα γονιμότητας και πίστευαν ότι είναι ανώτερο από τον ήλιο εξαφανίστηκαν γύρω στο 1470 π.Χ.όταν τους υπέταξαν οι Ίνκα.

Είναι γνωστό ότι οι Μάγια, Ίνκα και Αζτέκοι έκαναν ανθρωποθυσίες μεγάλης κλίμακας. Ωστόσο, οι περισσότερες είχαν να κάνουν κυρίως με ενήλικες και σε ειδικές περιστάσεις μόνο θυσίαζαν παιδιά.

Η συγκεκριμένη όμως μαζική θυσία θεωρείται πρωτοφανής λόγω του αριθμού των θυμάτων και ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά είναι πιο δύσκολο να κατανοηθεί. Μέχρι τώρα, μια ανάλογη περίπτωση είναι οι σκελετοί 42 παιδιών που βρέθηκαν στο Μεγάλο Ναό- Templo Mayor στην Tenochtitlán αρχαία πρωτεύουσα των Αζτέκων, στο οποίο υπάρχει ο περίφημος μονόλιθος ανθρωποθυσίας Coyolxauhqui.

Οι επιστημονικές έρευνες που ξεκίνησαν το 2011 είναι ακόμα σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από τη National Geographic Society. Υπεύθυνοι για την ανασκαφή είναι ο αρχαιολόγος Gabriel Prieto από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Trujillo και ο ανθρωπολόγος John Verano από το Πανεπιστήμιο Tulane. Η χρονολόγηση άλλων ευρημάτων στην περιοχή με ραδιενεργό άνθρακα δείχνει πως ανάγονται στο 1400-1450 π.Χ. Ύστερα από την ανακάλυψη του Las Llamas, οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνται εάν υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι χώροι ταφής στην περιοχή.

* Φωτογραφίες: Gabriel Prieto-National Geographic by Αννίτα Ιωάννου

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications