Ο Πούτιν ετοιμάζεται να χτυπήσει το δολλάριο «Χρειαζομαστε ένα εναλλακτικό νόμισμα»
Ο Πούτιν ετοιμάζεται να χτυπήσει το δολλάριο «Χρειαζομαστε ένα εναλλακτικό νόμισμα»

Η θέση του δολαρίου σήμερα ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος ‘είναι πρόβλημα’ για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη τύπου μετά τη διάσκεψη κορυφής BRICS στη Νότια Αφρική.

Το Κρεμλίνο «γνωρίζει καλά ότι το δολάριο αυτή την στιγμή είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό το ευρώ θα μπορούσε να παίξει αυτόν το ρόλο, αλλά όχι μόνο του ‘, δήλωσε ο Πούτιν.

Η θέση του δολαρίου, σήμερα στην παγκόσμια οικονομία, την στιγμή που δεν υπάρχει ένα εναλλακτικό νόμισμα, (ένα αντίπαλον δέος) είναι ένα πρόβλημα, τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία ‘δεν πρόκειται εγκαταλείψει το δολάριο’. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να επεκταθούν οι δυνατότητες των παγκόσμιων οικονομιών και να δημιουργηθούν νέα εναλλακτικά νομίσματα που θα αποτελέσουν εναλλακτική λύση έναντι του δολλαρίου.

‘Δεν είμαστε οι μόνοι που μιλάνε για αυτό το πρόβλημα του δολλαρίου στην παγκόσμια οικονομία. Αν νομίζετε ότι αυτή είναι πρωτοβουλία μόνο της Ρωσίας, κάνετε λάθος ‘, διαβεβαίωσε ο Πούτιν. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία εναλλακτικής λύσης έναντι του δολαρίου θα καταστήσει την παγκόσμια οικονομία και τα παγκόσμια οικονομικά ‘πιο σταθερά’.

‘Νέα περιφερειακά αποθεματικά νομίσματα έχουν αρχίσει να κάνουν ηδη την εμφανισή τους’, δήλωσε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι «κατά κάποιο τρόπο το ρωσικό ρούβλι παίζει ένα τέτοιο ρόλο για την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και την Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα».

Τον Μάιο, ο Πούτιν είπε ότι η ρωσική οικονομία πρέπει να αποκοπεί από το δολάριο, προκειμένου να ενισχύσει την «οικονομική της κυριαρχία». Καταδίκασε το «μονοπωλιακό καθεστώς» του δολαρίου, το οποίο ισχυρίζεται ότι επιτρέπει στις ΗΠΑ να «παρασιτούν» στην παγκόσμια οικονομία.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications