Καμμένος: 72 άτομα διασώθηκαν από τη φρεγάτα «Έλλη» – Σε ετοιμότητα όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Καμμένος: 72 άτομα διασώθηκαν από τη φρεγάτα «Έλλη» – Σε ετοιμότητα όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Συνολικά 72 άτομα έχει περισυλλέξει μέχρι στιγμής από την θάλασσα η φρεγάτα «Έλλη» του Πολεμικού Ναυτικού με τη συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για τις φονικές πυρκαγιές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός, αρκετοί από τους διασωθέντες βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή.
Επιπλέον ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή συμμαχικών χωρών που διέθεσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δίνουν εικόνα υψηλής ανάλυσης. Οι πληροφορίες από τα UAV θα μεταβιβάζονται από το ΕΘΚΕΠΙΧ σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης, ανέφερε από την πλευρά του πως είναι σε ετοιμότητα όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα κινητά χειρουργεία και οι μονάδες εγκαυμάτων, ενώ έχουν διατεθεί δύο στρατιωτικά ασθενοφόρα για την μεταφορά τραυματιών.

Επιπρόσθετα έχουν διατεθεί για την υποδοχή των πληγέντων 150 κλίνες στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 400 κλίνες στο στρατόπεδο του Αυλώνα, και σε δεύτερο χρόνο αν απαιτηθεί η Σχολή Ικάρων και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Η Κύπρος έχει διαθέσει 64 άτομα με ελαφρύ οπλισμό για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Συνολικά οι Ένοπλές Δυνάμεις έχουν ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας 4 αεροσκάφη CL-415, 6 αεροσκάφη CL-215, 2 ελικόπτερα Σινούκ, 1 ελικόπτερο Super Puma.

Παράλληλα ενεργοποιηθηκαν όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα, υδροφόρες, προωθητές γαιών και πυροσβεστικά.
Από τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού ενεργοποιηθήκαν μια φρεγάτα, 3 αρματαγωγά, 3 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, 2 ελικόπτερα S70. Από τα μέσα της Αεροπορίας Στρατού διατέθηκαν 5 ελικόπτερα Σινούκ και τμήματα ειδικών δυνάμεων.

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου τόνισε πως τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα συμπληρωσαν χθες Δευτέρα πάνω από 75 ώρες πτήσεως, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αρκετές βλάβες στα αεροσκάφη, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν όλες από τους τεχνικούς.

Σήμερα το πρωί Τρίτης ο υπουργός, ο αναπληρωτής υπουργός και ο Α/ΓΕΑ θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Post A Comment:

1 comment

Ανώνυμοςείπε...

Ο βλαμμένος δήλωσε ότι σώθηκαν 72!!! από την φρεγάτα που ξεκίνησε το απόγευμα από Σαλαμίνα με 7 κ/ω και έφθασε το άλλο πρωί και έσωσε 72....
Αν ο αλητήριος λιμενάρχης δεν απαγόρευε την πλεύση όλων των μικρών σκαφών θα είχαν σωθεί δεκάδες, που πέθαναν στα λιμανάκια από ασφυξία ή πνίγηκαν περιμένοντας την φρεγάτα...
Ο εισαγγελέας θα καλέσει τον λιμενάρχη να ζητήσει εξηγήσεις γιατί απαγόρευε να σπεύσουν τα μικρά σκάφη να σώσουν τον κόσμο;;;;;

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications