Σταθάκης: Δεν θα αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Σταθάκης: Δεν θα αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Η ρύθμιση για τον ειδικό λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ωφελήσει τη ΔΕΗ περί τα 300 εκατ. ευρώ και δημιουργεί ένα σημαντικό περιθώριο για την τιμολογιακή πολιτική, ακυρώνοντας κάθε συζήτηση για αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο, ο κ. Σταθάκης τονίζει ακόμη ότι «αυτό επιβεβαιώνεται και στα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιβαρύνσεις, υποχώρησε το β' εξάμηνο του 2017 κατά 6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016».

«Πρόκειται για την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 19 κρατών της Ευρωζώνης, με τη μέση τιμή των 100 KWh να είναι στην Ελλάδα φθηνότερη κατά το ένα τέταρτο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (16,2 έναντι 21,8 ευρώ)», σημείωσε και πρόσθεσε πως: «Όχι μόνο δεν υπήρξαν αυξήσεις τιμών αλλά τελικά αυτές μειώθηκαν, παρότι ήταν ήδη σημαντικά χαμηλότερες του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Παράλληλα τα στοιχεία καταρρίπτουν τον μύθο περί ακραίων επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς, καθώς στην Ελλάδα περίπου το ένα τρίτο της τελικής τιμής αφορά επιβαρύνσεις από το κράτος, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωζώνης (44%)».

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης αναφέρεται και στην πορεία επίτευξης των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και στα αποτελέσματα του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' Οίκον.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «ήδη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις αποφασιστικής σημασίας σε τεχνικό επίπεδο (και θα συνεχιστούν), μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού».

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, εξετάστηκε σχέδιο διακυβερνητικής συμφωνίας των τεσσάρων χωρών προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του εμβληματικού ενεργειακού έργου, που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι πτυχές του θέματος, σε κλίμα συναίνεσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και να υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία το συντομότερο», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ», ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη του Προγράμματος οι πρώτοι πόροι θα εισρεύσουν στην οικονομία, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκκινήσουν τα πρώτα έργα. Την εβδομάδα που πέρασε συνεδρίασε η Επενδυτική Επιτροπή του Προγράμματος και ενέκρινε την υπαγωγή των πρώτων 13.500 αιτήσεων. Πρόκειται για ωφελούμενους που δεν επιθυμούν να λάβουν δάνειο για να χρηματοδοτήσουν την ίδια συμμετοχή. Αντιστοιχούν περίπου στο ένα τέταρτο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και αναμένεται να κινητοποιήσουν πόρους, δημόσιους και ιδιωτικούς, αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ».

Κάτι τέτοοι σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «μας χαροποιεί ότι τα στατιστικά στοιχεία παραπέμπουν σε επίτευξη των δύο βασικών μας στόχων: Να ωφεληθούν πρωτίστως άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα (πάνω από 70% των δικαιούχων έχουν είτε ατομικό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ είτε οικογενειακό κάτω από 20.000 ευρώ) και να υπάρξει σημαντική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης (σχεδόν οι μισές αιτήσεις αφορούν παρεμβάσεις σε κτίρια της χαμηλότερης ενεργειακής βαθμίδας)».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications