Η Ολλανδία απαγορεύει τη μπούργκα σε δημόσιους χώρους και ξεκινά την «απο-ισλαμοποίηση» της χώρας
Η Ολλανδία απαγορεύει τη μπούργκα σε δημόσιους χώρους και ξεκινά την «απο-ισλαμοποίηση» της χώρας

Η Ολλανδία έχει προχωρήσει σε περιορισμένη απαγόρευση της χρήσης ρούχων που καλύπτουν το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους, όπως οι μπούργκες.

Ο πολιτικός Geert Wilders ασκούσε πιέσεις για την εφαρμογή της εν λόγω απαγόρευσης για πάνω από μία δεκαετία.

Το κοινοβούλιο προχώρησε σε ψηφοφορία την Τρίτη και ενέκρινε την απαγόρευση αυτή, η οποία δεν περιλαμβάνει τις μαντήλες, αφού καλύπτουν μόνο τα μαλλιά.

Successive Dutch governments have tried to ban niqabs, which cover most of the face but still show the eyes, and burqas, which cover the face and bodyΤο κόμμα του Wilders υποστήριξε την εφαρμογή αυτή ως σημαντική νίκη, ενώ ο γερουσιαστής Marjolein Faber-Van de Klashorst τη χαρακτήρισε “ιστορική ημέρα, διότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την απο-ισλαμοποίηση της Ολλανδίας.”

«Το επόμενο βήμα είναι να κλείσουμε όλα τα τζαμιά στην Ολλανδία», είπε.

Ο Ολλανδικός νόμος δεν προχωρεί σε εκτεταμένες απαγορεύσεις σε γειτονικές χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο. Εφαρμόζεται στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα υγείας όπως τα νοσοκομεία και τα κρατικά κτίρια.

Οι παλιότερες Ολλανδικές κυβερνήσεις επεδίωξαν να απαγορεύσουν τις μαντήλες, οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου, αλλά εξακολουθούν να δείχνουν τα μάτια, και τις μπούργκες, που καλύπτουν το πρόσωπο και το σώμα – παρόλο που έρευνες δείχνουν ότι μόνο μερικές εκατοντάδες γυναίκες στην Ολλανδία φορούν τα εν λόγω ενδύματα. Η απαγόρευση καλύπτει επίσης τις μάσκες σκι και τα κράνη πλήρους κάλυψης του προσώπου.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν πλήρη ελευθερία για το τί να φορούν, εκτός όταν πρέπει να έχουν προσωπικές επαφές – για παράδειγμα στην εκπαίδευση και σε καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για τους δημόσιους δρόμους, αν και η αστυνομία μπορεί να ζητήσει από ένα άτομο να αφαιρέσει τα ρούχα που καλύπτουν το πρόσωπό τους για ταυτοποίηση.

Η Annelies Moors, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, δήλωσε: “Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια πλήρης απαγόρευση στην οποία οι μόνοι χώροι που είναι ακόμη διαθέσιμοι για τις γυναίκες που φορούν ρούχα που καλύπτουν το πρόσωπό τους είναι οι δρόμοι και ο ιδιωτικός τομέας.”

“Και, φυσικά, ο ιδιωτικός τομέας εξαρτάται από τους κανόνες του εκάστοτε σπιτιού. Αυτό αφήνει στις γυναίκες πολύ λίγο χώρο.”

“Το αποτέλεσμα αυτού του μέτρου θα είναι πολλές από αυτές τις γυναίκες να παραμένουν στο σπίτι ακόμα περισσότερο,” δήλωσε ο γερουσιαστής Ruard Ganzevoort. “Δεν θα έχουν την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο, να πάνε να μάθουν κολύμπι κ.ο.κ.”

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications