Κατέρρευσε το κέντρο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας
Κατέρρευσε το κέντρο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας

Μερική κατολίσθηση που καθιστά σχεδόν ανέφικτη την περαιτέρω χρήση του έχει υποστεί το κέντρο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, το οποίο ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ότι θα κλείσει σε μια κίνηση καλής θέλησης.

Μελέτη κινέζων γεωλόγων έδειξε ότι οι πυρηνικές δοκιμές που διενήργησε το κομμουνιστικό καθεστώς από το 2006 στις υπόγειες σήραγγες του όρους Μαντάπ στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών Πούνγκιε -ρι προκάλεσαν μερική κατολίσθηση στο βουνό με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον ασφαλής η χρήση του κέντρου λόγω και του κινδύνου διαρροής ραδιενέργειας.

Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις εξαγγελίες του Βορειοκορεάτη δικτάτορα ότι η χώρα του θα σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων -κίνηση που χαιρέτισε ως «μεγάλη πρόοδο» ο Ντόναλντ Τραμπ – και εγείρει ερωτηματικά για την ειλικρίνεια της χειρονομίας καλής θέλησης του Κιμ και για το κατά πόσον ήθελε απλώς να δημιουργήσει εντυπώσεις ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε-ιν. Ο Κιμ πάντως δεν υποσχέθηκε να καταστρέψει το πυρηνικό του οπλοστάσιο και η παύση των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων δεν περιλαμβάνουν πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Οι πυρηνικές εκρήξεις απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και θερμότητας και η τελευταία και ισχυρότερη δοκιμή του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Πούνγκιε-Ρι προκάλεσε σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ και άλλες τέσσερις δονήσεις τις επόμενες εβδομάδες. Η έρευνα των επιστημόνων του έδειξε ότι οκτώμιση λεπτά μετά τη δοκιμή σημειώθηκε μια σχεδόν κάθετη κατολίσθηση πάνω από την κοιλότητα όπου έλαβε χώρα η έκρηξη.

O Kιμ θα συναντηθεί με τον Μουν Τζάε-ιν στα σύνορα των δύο χωρών
Στο μεταξύ οι ετοιμασίες για την αυριανή συνάντηση κορυφής των ηγετών των δύο κρατών της κορεατικής χερσονήσου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο Μουν Τζάε-ιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συναντηθούν πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο πριν από την έναρξη της διακορεατικής συνόδου κορυφής, αύριο Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η Σεούλ.

Ο Μουν θα υποδεχθεί συμβολικά τον Βορειοκορεάτη ηγέτη πάνω στη γραμμή από μπετόν που αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στις δύο χώρες κι όταν ο Κιμ περάσει αυτή τη γραμμή, θα γίνει ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που θα πατήσει το νοτιοκορεάτικο έδαφος μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας, πριν από 65 χρόνια.

Μετά τη συνάντηση αυτή (στις 03:30 ώρα Ελλάδας), νοτιοκορεατικό τιμητικό στρατιωτικό άγημα θα συνοδεύσει τους ηγέτες, που θα βαδίσουν ως τον χώρο όπου θα διεξαχθεί η επίσημη τελετή υποδοχής, διευκρίνισε ο ο διευθυντής της γραμματείας της προεδρίας της Νότιας ΚορέαςΙμ Τζονγκ-σοκ. Οι επίσημες συνομιλίες των δύο ηγετών θα αρχίσουν στις 04:30 (ώρα Ελλάδας), στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίσμα φτιαγμένο από μπετόν και γυαλί, στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου είχε υπογραφτεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1953.

Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το βιβλίο επισκεπτών. Οι δύο αντιπροσωπείες θα γευματίσουν χωριστά, με τους βορειοκορεάτες να περνούν στο δικό τους έδαφος για αυτό.
Κατόπιν, οι δύο ηγέτες θα φυτέψουν ένα δέντρο πάνω στην στρατιωτική οροθετική γραμμή.
Θα δοθεί στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση μετά την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας, συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.
Οι εργασίες θα κλείσουν με επίσημο γεύμα και αποχαιρετιστήρια τελετή πριν ο βορειοκορεάτης ηγέτης επιστρέψει στην Πιονγκγιάνγκ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications