Πώς θα εμπλακεί η Ελλάδα σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία
Πώς θα εμπλακεί η Ελλάδα σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Κομβικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της Σούδας σε μια ενδεχόμενη ενέργεια των ΗΠΑ στη Συρία.

Όπως μεταδίδουν στρατιωτικά portals κι ειδησεογραφικά δίκτυα, αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RS 135 V απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου, συλλέγοντας στοιχεία για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών.

Επιπλέον, όμως, το αμερικανικό κατασκοπευτικό φέρεται να συνέλλεξε στοιχεία και για τις κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Πηγές ανέφεραν ότι τα στοιχεία που συνέλεξε το αεροσκάφος θα επηρεάσουν την απόφαση Τραμπ για πιθανή επίθεση στη Συρία.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, τις τελευταίες ημέρες, πάντως, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στη βάση της Σούδας, γεγονός που επιβεβαιώνει τον κομβικό της ρόλο στα σχέδια των ΗΠΑ.

Διαχρονικά, η βάση της Σούδας λειτουργεί υποστηρικτικά στα στρατηγικά σχέδια των Αμερικανών, διευκολύνοντάς τα.
Πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσεων.

Ο διαχρονικός ρόλος της Σούδας σε περιόδους κρίσης
Η βάση της Σούδας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αρκετούς πολέμους στις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτές.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973. Ο κόλπος της Σούδας απεδείχθη ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό Ναυτικό σε ό,τι αφορά στον ανεφοδιασμό του Έκτου Στόλου.

Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, η βάση της Σούδας εξυπηρέτησε τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ είτε ως κατασκοπευτικό κέντρο, είτε ως κέντρο για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών αεροπορικών επιθέσεων.

Παρόμοιο ρόλο έπαιξε και στην επίθεση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 1986.
Καίριος ήταν, τέλος, ο ρόλος της βάσης και στους πολέμους στον Περσικό Κόλπο το 1991 (Καταιγίδα της Ερήμου) και το 2003.

newsbomb.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications