«Νίκησα ISIS και Al Nusra γιατί να ρίξω χημικά»; Το ερώτημα Άσαντ στο οποίο κανείς δεν απαντά
«Νίκησα ISIS και Al Nusra γιατί να ρίξω χημικά»; Το ερώτημα Άσαντ στο οποίο κανείς δεν απαντά

Η φωτογραφία του Άσαντ που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο έχει ως λεζάντα, ένα απολύτως λογικό ερώτημα στο οποίο όποιος μπορεί να απαντήσει θα πείσει για την αναγκαιότητα των βομβαρδισμών που έγιναν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Συρία:

Με δυο λόγια η λεζάντα ερώτημα λέει ότι ο Άσαντ, νίκησε το ISIS και την Al Nusra, “αλλά μετά απόφάσισα να διατάξω μια χημική επίθεση για να στρέψω όλο τον κόσμο εναντίον μου…γιατί όλα πήγαιναν τόσο καλά για μένα”!

Τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ τα είχαμε “καταπιεί”…Νωρίτερα υπήρχαν κάποιοι που πίστευαν ότι για το πρόβλημα της Γιουγκοσλαβίας ο μόνος υπεύθυνος ήταν ο Μιλόσεβιτς. Η περίπτωση της Συρίας έρχεται να προστεθεί στην ιστορία των στρατιωτικών επεμβάσεων που “δικαιολογούνται” με “κούφια” επιχειρήματα…

Die Welt: “Το καθεστώς Άσαντ φαίνεται ενισχυμένο και σχεδιάζει τη μελλοντική Συρία”
Μετά τις αεροπορικές επιδρομές ακολουθεί η διπλωματία: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία σχεδιάζουν το επόμενο εγχείρημα. Τη Δευτέρα, θα υποβληθούν προτάσεις τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συνέρχονται στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα στην ίδια τη Συρία ελάχιστα πράγματα είναι αισθητά από τις επιθέσεις της Δύσης. Το καθεστώς εμφανίζεται να αγνοεί εντελώς τις αεροπορικές επιδρομές με την κρατική τηλεόραση να δείχνει Σύρους να τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια στη Δαμασκό και στους δρόμους να κυματίζουν σημαίες της Συρίας, της Ρωσίας αλλά και της ισλαμικής Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Οι υποστηρικτές του καθεστώτος εμφανίζονται να αποτίουν φόρο τιμής στον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι περισσότεροι δειχνουν ανακουφισμένοι καθώς από τις επιθέσεις των συμμάχων που διήρκεσαν περίπου 45 λεπτά δεν υπήρξαν νεκροί .

«Εμείς λέμε στον Τραμπ ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα», δήλωσε ένας διαδηλωτής στην κρατική τηλεόραση. Η ανώτατη διοίκηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι ο στρατός είχε πλέον πάρει τον έλεγχο στην πόλη Ντούμα και έτσι σε όλη την επαρχία της Γούτα . Τρεις μέρες νωρίτερα, οι τελευταίοι αντάρτες της ομάδας Jaysh al-Islam και οι οικογένειες τους μεταφέρθηκαν στη βόρεια Συρία. Η επανάκτηση της Γούτα θεωρείται τόσο θεαματική επιτυχία για τον Σύρο "δικτάτορα" όσο και νίκη επί των ανταρτών στο Χαλέπι το προηγούμενο έτος. Ο Άσαντ ελέγχει τώρα σχεδόν κάθε σημαντικό τμήμα της επικράτειας όπου ζει η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού.

Η στρατιωτική αντίσταση των ανταρτών δεν φοβίζει πλέον το καθεστώς. Οι αντάρτες ελέγχουν πλέον δύο θύλακες κοντά στο Χομς και στη νότια επαρχία Ντάρα.Οι συριακές κουρδικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, διατηρούν κάποια ανεκτή από τη Δαμασκό αυτονομία τα τελευταία χρόνια, ενώ η περιοχή του Αφρίν είναι υπό τουρκικό έλεγχο .

Παράλληλα, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις -γράφει η Die Zeit -ότι οι κυβερνώντες στη Δαμασκό σχεδιάζουν μια μεταπολεμική Συρία, στην οποία τα εκατομμύρια των αντιπάλων καθεστώτος που βρίσκονται στο εξωτερικό ως πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications