Προσαρμογή 2030 | Έκθεση για την εποχή των παγετώνων: Οι ηφαιστειακοί διάβολοι της σκόνης, τα χιονισμένα χωράφια και οι κίτρινες κορυφές και πάλι στην Ευρώπη
Προσαρμογή 2030 | Έκθεση για την εποχή των παγετώνων: Οι ηφαιστειακοί διάβολοι της σκόνης, τα χιονισμένα χωράφια και οι κίτρινες κορυφές και πάλι στην Ευρώπη

Ακόμη μια άλλη "σπάνια" κίτρινη καταιγίδα χιονιού, όπου η σκόνη της Σαχάρας συναντά τις συνθήκες χιονοθύελλας πάνω από τα κεφάλια μας, καλύπτοντας τμήματα των κορυφών της ευρωπαϊκής ηπείρου, αυτή τη φορά τα Πυρηναία.

Οι σκλάβοι διαβόλων στους ηφαιστειακούς κρατήρες της Ιαπωνίας, οι κομήτες πάνω από την Ουγγαρία, μια άλλη καταιγίδα του ARC που κατευθύνεται στην Καλιφόρνια και στην κορυφή, τα χιόνια καλύπτουν τα πεδία του Saskatchewan όταν οι αγρότες υποτίθεται ότι θα φυτεύουν την επόμενη εβδομάδα.

Οι ηφαιστειακές σκόνες , οι χιονοδρομικές εκτάσεις και οι κίτρινες κορυφές πάλι στην Ευρώπη
Μεγάλη μελέτη αποδεικνύει και εξηγεί τις επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων
Στη μία όψη του νομίσματος απαντάται η ραγδαία αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης και το λιώσιμο των πάγων, με συνέπεια την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Στην άλλη όψη του νομίσματος απαντάται η επίσης ραγδαία αύξηση των βροχοπώσεων, τόσο στον πλανήτη γενικότερα, όσο και στην Ανταρκτική ειδικότερα, όπου μετατρέπεται σε χιονόπτωση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το επίπεδο χιονόπτωσης στην Ανταρκτική έσπασε κάθε ρεκόρ τη 10ετία 2001-2010, καταγράφοντας άνοδο κατά 10% σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Τα στοιχεία, δε, παραπέμπουν στο προ 200 ετών ρεκόρ της 10ετίας 1801-1810.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνουν την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Κάθε άλλο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες και συγκεκριμένα η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Liz Thomas, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της πολύμηνης μελέτης της στην Ανταρκτική, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Γεωεπιστημών.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, το νερό που έπεσε υπό τη μορφή χιονού στην Ανταρκτική τη 10ετία 2001-2010, ήταν διπλάσιο σε ποσότητα σε σχέση με το νερό που υπάρχει στη λεκάνη της Νεκράς Θάλασσας, ενώ σε μορφή χιονού θα μπορούσε να καλύψει με ένα μέτρο πάγου όλη την επιφάνεια της Νέας Ζηλανδίας!

Γιατί όμως η μεγαλύτερη χιονόπτωση προβληματίζει τους επιστήμονες; Διότι σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, οι επιπλέον 272 δισ. τόνοι χιονιού που έπεσαν το συγκεκριμένο διάστημα στην Ανταρκτική, θα μετατραπούν σε νερό, το οποίο θα πέσει στη θάλασσα και θα εντείνει ακόμη περισσότερο το φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Όπως εξηγηγεί η Liz Thomas, η μελέτη της απέδειξε τη βασική θεωρεία για την αλλαγή του κλίματος. Καθώς η Ανταρκτική θερμαίνεται και απελευθερώνει υγρασία, η ατμόσφαιρα συγκεντρώνει μεγαλύτερες μάζες νερού, οι οποίες εκδηλώνονται ως βροχή. Ως εκ τούτου, η μεγάλη αύξηση των βροχών προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων, μέρος των οποίων «χύνεται» στους ωκεανούς και ένα άλλο μέρος ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα και μετατρέπεται σε βροχή.

Δείτε το βίντεο για αυτό το διαφορετικό που εισβάλλει βάναυσα στη ζωή μας στο δρόμο για την Προσαρμογή 2030:

kavalarissa

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications