Δραματικό βράδυ στην Ηλεία από την πύρινη λαίλαπα που έκαψε σπίτια - Εκκενώθηκε η Σκιλλουντία (βίντεο)
Δραματικό βράδυ στην Ηλεία από την πύρινη λαίλαπα που έκαψε σπίτια - Εκκενώθηκε η Σκιλλουντία (βίντεο)

Πύρινη λαίλαπα πολιορκεί από την Κυριακή την Ηλεία με τους πυροσβέστες να εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στις χαράδρες και το χωριό Σκιλλουντία να εκκενώνεται.

«Τα πύρινα μέτωπα είναι σε χαράδρες. Περιμένουμε τα εναέρια μέσα γιατί χθες δεν είχαμε την ευτυχία να τα έχουμε μαζί μας» δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό 6 ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος.

Όπως εξήγησε η φωτιά καίει την περιοχή «απέναντι από το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας προς τη νότια Ηλεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά είναι σε ύφεση καθώς «δεν έχουμε τον αέρα που είχαμε χθες». «Έχει καεί μια μεγάλη περιοχή, ελπίζουμε τα πράγματα να πάνε καλύτερα» πρόσθεσε ο κ. Μπαλιούκος.

Επιβεβαιώνοντας το πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση κατά τη διάρκεια της νύχτας είπε ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα, διώξαμε τις φλόγες μέσα από τις αυλές των σπιτιών» προσθέτοντας ότι «κανένα σπίτι δεν έπαθε ζημιά».

Δραματικό το βράδυ

Δραματικές ήταν οι ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στην Ηλεία με την τεράστια πυρκαγιά, που ξέσπασε από το απόγευμα της Κυριακής, να μπαίνει στο χωριό Σκιλλουντία και να καίει τα πρώτα σπίτια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την φωτιά λίγο έξω από τον οικισμό της Σκυλλουντίας, ενώ στη Φρίξα σταμάτησε εκεί που υπάρχει η ζώνη προστασίας από την Πυροσβεστική

Την ίδια ώρα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς εκτός από τη Σκιλλουντία και στις περιοχές Φρίξα και Καλυβάκια, προκειμένου να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό το φως... λάμπας πετρελαίου, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, των αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Γεωργιόπουλου και Μητρόπουλου, του δημάρχου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων κ. Μπαλιούκου, του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας κ. Παπασωτηρίου και συνεργατών τους στην Σκιλλουντία.

Από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συμμετείχαν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος κ. Κυριακόπουλος και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας κ. Πετρούτσος.

Τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, μετέφερε στους πυροσβέστες ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, στο περιθώριο της σύσκεψης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε άμεση και συχνή ενημέρωση για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της καταστροφής στον πολύπαθο νομό.

Ενημερώθηκε τόσο από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όσο και από το Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ενώ είχε επαφή και με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, γεγονός που βοηθά το έργο των πυροσβεστών, ώστε να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες στην περιοχή της Σπιάντζας, κοντά στον Πύργο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αποκαταστάθηκε και η ηλεκτροδότηση στο χωριό της Σκιλλουντίας.

Δύσκολη ήταν νωρίτερα η κατάσταση καθώς εκκενώθηκαν τα πρώτα σπίτια έξω από τη Σκιλλουντία εξαιτίας της πυρκαγιάς που μέχρι εκείνο το σημείο έδειχνε ανεξέλεγκτη.

Η φωτιά είχε φτάσει στα πρώτα σπίτια και η μάχη που έδιναν οι πυροσβέστες με τις φλόγες ήταν σκληρή αν συνυπολογιστεί και η ένταση των ανέμων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο της φωτιάς είχε μετακινηθεί προς τα χωριά Σκιλλουντία και Νέα Σκιλλουντία, ενώ νωρίτερα είχαν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες, στην περιοχή Φρίξα της Ηλείας.

Οι κάτοικοι του χωριού Σκιλλουντία είχαν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του χωριού και απομακρύνθηκαν από την Αστυνομία η οποία με περιπολικά και ηχητικά μηνύματα ενημέρωνε για την εκκένωση ή την απομάκρυνση από τα επικίνδυνα σημεία.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications