Τουλάχιστον 19 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές νεκροί σε επιθέσεις του Ι.Κ.
Τουλάχιστον 19 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές νεκροί σε επιθέσεις του Ι.Κ.

Περίπου είκοσι φιλοκυβερνητικοί μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε επιθέσεις που εξαπέλυσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην ανατολική Συρία

Μετά τη θεαματική ενίσχυση της δύναμής τους το 2014 και την κεραυνοβόλα έφοδό τους με την οποία κατέλαβαν τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ, οι τζιχαντιστές του ΙΚ είδαν το «χαλιφάτο» τους να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα δεχόμενο επιθέσεις από όλες τις κατευθύνσεις, από διάφορες δυνάμεις.

Αλλά η εξτρεμιστική οργάνωση, παρότι έχει ηττηθεί στο Ιράκ και βλέπει τα εδάφη που έλεγχε στη Συρία να συρρικνώνονται σε ελάχιστους μικροσκοπικούς θύλακες, παραμένει απειλή και συνεχίζει να εξαπολύει συχνά πλήγματα εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, από το ανατολικό τμήμα της χώρας ως και στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

«Τουλάχιστον 19 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές σκοτώθηκαν σε πολλές επιθέσεις που διαπράχθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τους τζιχαντιστές στην πόλη Μπουκάμαλ και την περιφέρειά της», ανέφερε την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Μπουκάμαλ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, θεωρείτο για καιρό ένας από τους σκληρούς πυρήνες της παρουσίας των τζιχαντιστών στη χώρα. Ήταν ένα από τα τελευταία αστικά κέντρα που κατείχαν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ που έπεσαν, στα τέλη του 2017.

Η εξτρεμιστική οργάνωση ελέγχει πλέον λιγότερο από το 5% της συριακής επικράτειας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κυρίως εδάφη στην έρημο στην ανατολική και στην κεντρική Συρία.

Τον Μάρτιο όμως οι τζιχαντιστές πήραν τον έλεγχο του Καντάμ, ενός προαστίου νότια της Δαμασκού, έπειτα από μάχες με φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Ο απολογισμός των νεκρών στις τάξεις των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων σε αυτές τις μάχες αυξήθηκε στους 116 «μετά την ανακάλυψη νέων σορών μαχητών που αρχικά θεωρούνταν αγνοούμενοι», ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Προηγούμενος απολογισμός της ΜΚΟ έκανε λόγο για 62 νεκρούς στις μάχες στο Καντάμ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications