Τι αναφέρει για το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών
Τι αναφέρει για το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που πλήττει έντονα τις τελευταίες ημέρες αρκετές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα την Κρήτη, έχει προκαλέσει ανησυχία. Ο αναπληρωτής καθηγητής και Διευθυντής του εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης, απάντησε στο enikos.gr για την επικινδυνότητα αλλά και τη διάρκεια του φαινομένου.

"Η εμφάνιση αφρικανικής σκόνης στον Ελλαδικό χώρο και ειδικά στη Νότια Ελλάδα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά την άνοιξη. Οφείλεται καθαρά στις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή της Σαχάρας ευνοούν τη δημιουργία νεφών σκόνης, τα οποία με τη βοήθεια Νότιων – Νοτιοδυτικών ανέμων φτάνουν στην χώρα μας.

Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται οι παρατηρούμενες υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ειδικά στην Κρήτη και τη Νότια Ελλάδα. Το φαινόμενο μπορεί να είναι έντονο και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες και το υψόμετρο".

"Οι τιμές που κατέγραψαν οι σταθμοί μέτρησης του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν κατά περιόδους μέχρι και 20 φορές πάνω από το επιτρεπτό"χ Αναφορικά με το εάν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και αν πρέπει να περιορίζονται οι μετακινήσεις μας όταν επικρατούν τέτοιες συνθήκες τόνισε ότι "το επεισόδιο σκόνης που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες και ειδικά την Πέμπτη 22/3, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί.

Οι τιμές για παράδειγμα που κατέγραψαν οι σταθμοί μέτρησης του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν κατά περιόδους μέχρι και 20 φορές πάνω από το επιτρεπτό. Σε αυτές τις συνθήκες, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία όλων".

"Σήμερα θα έχουμε τις μέγιστες τιμές σκόνης, κυρίως στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου"

"Το νέο επεισόδιο σκόνης που ξεκίνησε στις 25/3, θα έχει σήμερα 26/3 τις μέγιστες τιμές σκόνης, κυρίως στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Στις 27/3, η ένταση του φαινομένου θα είναι μικρότερη, με τις μεγαλύτερες τιμές σκόνης να εμφανίζονται πάλι στις ίδιες περιοχές" ανέφερε ο κ. Καζαντζίδης.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την εισπνοή της σκόνης;
Όσον αφορά την επικινδυνότητα λόγω της εισπνοής της σκόνης διευκρίνισε ότι "τα επεισόδια σκόνης επηρεάζουν πρώτιστα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τους ενήλικες καρδιοπαθείς και όσους ενήλικες ή παιδιά αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, πάντα συνίσταται να αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα, ειδικά στα άτομα άνω των 65 ετών.

Επειδή το φαινόμενο δεν έχει την ίδια ένταση σε όλες τις περιοχές, οι πολίτες, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναμένουν τις οδηγίες της πολιτείας ή να ενημερώνονται για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες στην περιοχή τους από τα συστήματα μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων που δίνουν συνεχώς τις τιμές της σκόνης σε πραγματικό χρόνο".

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications