Καιρός: Παρέλαση σε… σκηνικό Σαχάρας! Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη την 25η Μαρτίου
Καιρός: Παρέλαση σε… σκηνικό Σαχάρας! Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη την 25η Μαρτίου

- Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κολυδά, η αφρικανική σκόνη θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2018 - Τι αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος για το φαινόμενο - Πώς θα είναι ο καιρός την ερχόμενη Κυριακή«Περίεργος» θα είναι ο καιρός την 25η Μαρτίου, καθώς η αφρικανική σκόνη επιστρέφει και αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς, οι δυτικοί – βορειοδυτικοί άνεμοι που επικρατούν από τις πρώτες πρωινές ώρες καθάρισαν την ατμόσφαιρα και πλέον η σκόνη έχει περιοριστεί στην Κύπρο.

Ωστόσο, την Κυριακή, οι μετεωρολογικές συνθήκες (νότιοι – νοτιοανατολικοί άνεμοι), αναμένεται να ευνοήσουν και πάλι τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα, ενώ δεν αποκλείονται και οι λασποβροχές. Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, θα διαρκέσει μία ημέρα, ενώ άγνωστο είναι προς το παρόν αν θα επανεμφανιστεί το επόμενο διάστημα.

Ο γνωστός μετεωρολόγος εξηγεί ότι τα περισσότερα φαινόμενα με την αφρικανική σκόνη καταγράφονται τους ανοιξιάτικους μήνες. Κι αυτό οφείλεται στον συνδυασμό των ατμοσφαιρικών συστημάτων που επικρατούν την εποχή αυτή σε Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη και Μεσόγειο.

Κάθε άνοιξη παρατηρούνται κατά μέσο όρο 5 – 6 εμφανίσεις της σκόνης με χρονική διάρκεια συνήθως μία με δύο ημέρες, ενώ σε λίγες περιπτώσεις καταγράφηκε διάρκεια τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Η πρώτη ιστορική αναφορά για την λασποβροχή
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη ιστορική αναφορά για το φαινόμενο της λασποβροχής γίνεται από τον Όμηρο και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα. Στη Ραψωδία Λ διαβάζουμε: «Εν δε κυδοιμόν ώρσε κακόν Κρονίδης, κατά δ’ υψόθεν ήκεν εέρσας αίματι μυδαλέας εξ αιθέρος, ούνεκ’ έμελλεπολλάς ιφθίμους κεφαλάς Άϊδι προϊάψειν». Και σε μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη:
«Και τάραχον ο Δίας ολέθριον εσήκωσε κι αιματωμένην δρόσον απ’ τον αιθέρα εστάλαζεν, ότ’ είχε αποφασίσει πολλές γενναίες κεφαλές να στείλει μές στον Άδη».

Αλλή αναφορά γίνεται και τους στίχους 458-460 της Ραψωδίας Π: «Ως έφατ’, ουδ’ απίθησε πατήρ ανδρών τε θεών τε Αιματοέσσας δε ψιάδας κατέχευεν έραζε Παίδα φίλον τιμών». Και στη μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή: «Είπε, κι ο κύρης των αθάνατων και των θνητών το δέχτη, και ματερές ψιχάλες έριξε στο χώμα, να τιμήσει τον ακριβό το γιο του θέλοντας».

Ο καιρός την 25η ΜαρτίουΣύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός θα είναι άστατος στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τις πρωινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες, θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.Χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και από το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας.

Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή άνοδο στα ανατολικά και νότια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications